Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, 10:19

-A +A

Π. Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας-Αιγύπτου ένας άξονας σταθερότητας στη ν/α Μεσόγειο

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, 10:19
Π. Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας-Αιγύπτου ένας άξονας σταθερότητας στη ν/α Μεσόγειο
-A +A

Η επίσκεψη, σύντομα, στην Αθήνα του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ήταν ένα από τα θέματα στα οποία εστίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κάιρο, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον ανταποκριτή του στην Αίγυπτο, Νίκο Κάτσικα, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

O υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της Αμυντικής Έκθεσης της Αιγύπτου «EDEX 2018», μιλώντας για το κοινό όραμα των δύο χωρών να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, είναι από τους πρωταγωνιστές της κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, καθώς «η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Και η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό ρόλο που αποκτά η Αίγυπτος όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο, γεγονός που αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη». «Και στο μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας», τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξύμνησε το ρόλο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα