Π. Καμμένος: Ο «Σουλτάνος» μπορεί να κρατήσει τους Έλληνες στρατιωτικούς και 15 χρόνια

Π. Καμμένος: Ο «Σουλτάνος» μπορεί να κρατήσει τους Έλληνες στρατιωτικούς και 15 χρόνια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Απαισιόδοξος για τον χρόνο κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εμφανίστηκε μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκτιμώντας ότι σε μία χώρα όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές «Σουλτάνου», μπορεί να διαρκέσει και 15 χρόνια.

«Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι συνεχώς υπάρχει επικοινωνία με τους γονείς των δύο Ελλήνων. Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η σύλληψη των στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ήταν προσχεδιασμένη. «Δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν περιμένουμε να τους ρίξουν καμιά καμπάνα βαριά. Το χειρότερο είναι ότι αν δείτε το εξπρές του μεσονυχτίου, θα δείτε ότι αυτόν που ρίξανε στις φυλακές του φτιάχνουν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, συμφώνησε με τη χρήση του όρου Σουλτάνου που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ απέρριψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο την επιστροφή τον «8». Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε σκωπτικά: «Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν; Θα αποδεχόταν ποτέ ο Τσίπρας ότι θα απελευθερώσει τους 8;», για να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα μέσα σε μια μέρα επέστρεψε το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη χώρα μας. «Αυτοί (σ.σ. οι «8») καταρχήν ζητούν άσυλο από την Ελλάδα. Προστατεύστε μας για να μη μας σκοτώσουν λένε. Είναι η ίδια η περίπτωση με τους δύο που τους κρατάνε παρά τη θέλησή τους. Οι 8 είναι εδώ γιατί ζητάνε άσυλο για να προστατευτούν από μία δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι; Δεν είναι το ίδιο πράγμα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», σημείωσε ότι όντως υπάρχει μια ένταση, αλλά σχεδόν χαρακτήρισε αποδεκατισμένη την τουρκική δύναμη πυρός. «Μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν, αλλά στο μεταξύ η κατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή», είπε και εξήγησε: «Το 80% των τεθωρακισμένων είναι  διαλυμένα, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος, η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι η καλύτερη που περιμένανε».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Δεν καθησυχάζω καθόλου τον ελληνικό λαό. Λέω ότι εμείς είμαστε σοβαροί, είμαστε αποφασισμένοι μεν αλλά δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, όταν αυτοί προσπαθήσουν να το κάνουν. Αν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως  πρέπει. Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης όπως αυτοί  θέλουν να το δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε των δικών μας θέσεων», υπογράμμισε.