Ο Π. Καμμένος βάφτισε «προσφορά» των Αμερικάνων τα αντισταθμιστικά

Ο Π. Καμμένος βάφτισε «προσφορά» των Αμερικάνων τα αντισταθμιστικά

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ως μια… προσφορά των Αμερικάνων παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ) 230 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των F16, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ελληνικός δάκτυλος. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε ουσιαστικά το τίμημα από τα 2,3 να πέσει στα 2,1 αλλά οι Αμερικάνοι δεν το δέχτηκαν, κάτι που τον… ανάγκασε να φέρει τα ΑΩ εκ νέου στην ελληνική πραγματικότητα.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας - στις 15 Μαρτίου 2019 - να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ. ευρώ έναντι της αγοράς των F-16», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος, ομολογώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση παλαιότερα αφόριζε τα αντισταθμιστικά.

«Η νομοθεσία έχει αλλάξει κι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για την ενίσχυση ΕΑΒ, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που μπορεί να αφήσουν οποιοδήποτε υπονοούμενο, γιατί ορθά άλλαξε ο νόμος γιατί αιτία διαφθοράς στο παρελθόν ήταν τα αντισταθμιστικά», παραδέχτηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ επιχείρησε να αποδείξει ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει διαφθορά.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι Αμερικάνοι θα επιλέξουν τις ιδιωτικές εταιρείες που θα συνεργαστούν, ενώ την ίδια ώρα θα αναβαθμιστούν τα ΕΑΒ. «Η επιλογή δεν θα γίνει από καμία υπηρεσία του ΥΕΘΑ αλλά από την αμερικάνικη πλευρά με τα δικά τους standards. Άρα δεν υπάρχει ελληνικό χέρι που να μπορεί να παρέμβει», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.  

Τέλος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η χώρα δεν επιβαρύνεται ούτε κατά ένα δολάριο επιπλέον κόστος και μάλιστα «χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση η εγχώρια βιομηχανία θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό με επιπλέον θέσεις εργασίας σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες και στην ΕΑΒ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό «η αρχική άποψη ΓΔΑΕ ήταν ότι αυτό δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση επειδή είναι προσφορά από αμερικανική πλευρά, όταν όμως ρωτήσαμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ζητήσαμε να μας πουν αν μπορούμε προχωρήσουμε χωρίς νομοθετική ρύθμιση – η απάντηση ήταν αρνητική – επειδή είναι σαφής ο νόμος σε σχέση με την προσφορά και μάλιστα δωρεά».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Σίμο Κεδίκογλου να τονίζει ότι επέστρεψαν τα αντισταθμιστικά από την μπροστινή πόρτα. «Λύθηκε το μυστήριο. Περιμέναμε να δούμε ποια χοντράδα και τροπολογία θα έρθει, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια χοντράδα για αντισταθμιστικά ωφελήματα κι όλα αυτά εν μέσω κόντρας κυβερνητικού συνασπισμού», είπε αρχικά και προσέθεσε: «Αποδεικνύονται τζούφιοι οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου και κακή οπερέτα η κόντρα των δύο εταίρων».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκλογλου η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή «για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν αποχωρήσετε και μάλιστα με διακρατική συμφωνία». Όπως συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ η Επιτροπή Εξοπλισμών διατυπώνει γνώμη για οποιαδήποτε σύμβαση πριν από έγκριση από ΚΥΣΕΑ και στην προκειμένη περίπτωση επεκτείνεται μια ήδη υπάρχουσα σύμβαση. Υπενθύμισε, δε, ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε πει δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά γιατί είναι η κερκόπορτα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τελικά το 30% των ΑΩ θα πάει σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε με την σειρά του ότι η τροπολογία θα έπρεπε να περάσει από την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ μίλησε για εμπαιγμό της επιτροπής, αφού ο αναπληρωτής Υπουργός Π. Ρήγας την Δευτέρα που συνεδρίαζε δεν είπε κουβέντα για τη ρύθμιση.  Μίλησε, δε, για «ορολογικό ζήτημα», καθώς τα αντισταθμιστικά έχουν καταργηθεί με τον νόμο Βενιζέλου από το 2011.