Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, 01:02

-A +A

Ούτε μια συγγνώμη για τις Μόριες που δημιούργησαν

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Ούτε μια συγγνώμη για τις Μόριες που δημιούργησαν
-A +A

Του Γιάννη Σιδέρη

Άγγελος δυσοίωνων μαντάτων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Άσυλο ότι το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες, και αν συνεχίσουμε να το απωθούμε ως έκτακτο, τότε οι ροές θα περάσουν από πάνω μας, όχι δίπλα μας!

Αρκετά ρεαλιστική άποψη αρκεί να μη γίνει παθητική συμπεριφορά. Η μετανάστευση δεν είναι φυσικό φαινόμενο ώστε να είναι ολοσχερώς αναπόδραστο. Δεν μπορεί να σταματήσει αλλά μπορεί να περιοριστεί. Όταν τα σύνορα είναι ορθάνοιχτα, αυτό είναι ελπιδοφόρα είδηση και μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός στους ενδιαφερόμενους. Οι διακινητές κάνουν χρυσές δουλειές αφού οι μετανάστες τολμούν πιο εύκολα να μπουν στην απελπισμένη περιπέτεια, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια χώρα που και αν ακόμη δεν είναι πολύ πρόθυμη να τους δεχθεί, τουλάχιστον δεν θα τους κυνηγήσει, θα τους αφήσει ανέμελους «να λιάζονται».

Απόδειξη οι αριθμοί που τολμούν ανερυθρίαστα να παραβλέπουν οι του ΣΥΡΙΖΑ από βήματος Βουλής. Ο εμφύλιος στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Από επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας τον επόμενο χρόνο οι εντοπισθέντες από τις Αρχές (κατά επίσημη ορολογία «συλληφθέντες»), ήταν 77 χιλιάδες, ενώ το 2013 44 χιλ. και το 1014, 78 χιλ. Ω του θαύματος άνοιξαν οι κρουνοί της αφελούς διεθνιστικής ευαισθησίας και οι εισερχόμενοι άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο (800 χιλ το πρώτο 8μηνο του 15). Ο ίδιος ο Μουζάλας ανέφερε το νούμερο και επαίρετο γιατί πλην των νησιών, ουδείς στην Ηπειρωτική Ελλάδα κατάλαβε τίποτα.

Φυσικά, αφού τους έστελναν κατευθείαν στην πεινασμένη για φτηνά εργατικά χέρια βιομηχανία της Γερμανίας (άγνωστο και δύσκολο να ερευνηθεί κατά πόσο συνέβαλε η Μέρκελ στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης). Αφού τους στείλαμε εκατοντάδες χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια («ευλογία Θεού» κατά τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων) και αφού η γερμανική ακροδεξιά AfD άρχισε να δείχνει τα δόντια της, έκλεισαν τα σύνορα και οι μετανάστες/ πρόσφυγες άρχισαν να συσσωρεύονται στη χώρα. Ναι, κ. Τσίπρα, «τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κι η κυρά Τασία» όπως σαρκαστικά και απαξιωτικά είπατε στη Βουλή. Και γι'' αυτή την αφελή στάση τοποθετήσατε τον εαυτό σας «στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

Και δεν απολογήθηκε για τις 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου, για τις οποίες απαιτούντο 2,5 χρόνια προκειμένου να προσδιοριστεί δικάσιμος για μία μόνο αίτηση. Χιλιάδες αιτήσεις ασύλου παρέμεναν για 5-6 χρόνια χωρίς τελεσιδικία, λόγω των διαρκώς νέων αιτημάτων.

Δεν νοιαζόταν για γρήγορη διεκπεραίωση ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήθελε να τους κρατήσει. Πολύ περισσότερο που θα ήταν μελλοντικοί ψηφοφόροι του. Και δεν είχε ποτέ την στοιχειώδη ευαισθησία να ζητήσει συγγνώμη για τις Μόριες, αυτός που έλεγε Νταχάου τις Καλογρέζες. Ούτε επέδειξε ευαισθησία στην ανείπωτη φρίκη των ασυνόδευτων παιδιών. Την πλειοψηφία τους την άφησε στα hot spots, τσακισμένα ευάλωτα εργαλεία υπόδουλης εμπορευματοποιημένης σάρκας.

Είναι ενθαρρυντική η στροφή που διαφαίνεται στην ΕΕ, από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, μετά την συνάντηση με ομολόγους του από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία, και από τις οποίες διαφαίνεται πρόθεση αλλαγής στον κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ». Δεν είναι λύση, απλώς ένα μικρό βήμα προς τη λύση.

Πάντως ο γέγονε γέγονε! Οι μετανάστες, και οι πολύ λιγότεροι πρόσφυγες, είναι πλέον εδώ, και στο μέτρο που θα συνεχίσουμε να είμαστε «εύκολη χώρα», οι ροές θα συνεχιστούν. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα θεραπεύσει πληγές, αλλά μόνο επί μέρους πληγές. Δεν αποτελεί πανάκεια.

Μετά από καιρό και εφόσον δοθεί σήμα ότι η αποδοχή στη Ελλάδα γίνεται δύσκολη, οι ροές θα μειωθούν χωρίς να στερέψουν. Σε αυτό αποσκοπεί η επιτάχυνση ώστε το πολύ σε 60 ημέρες να ολοκληρώνονται οι βασικές εργασίες της Υπηρεσίας Ασύλου, και η πρόβλεψη να επιταχυνθούν οι επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται (σε αυτό κρατάμε μικρό καλάθι).

Καθόλου βέβαια «καλάθι» δεν κρατάμε στην πρόβλεψη της ενσωμάτωσης και ένταξης. Ενσωματώθηκαν άμεσα και επιτυχημένα οι μετανάστες του εκπεσόντος ανατολικού μπλοκ, γιατί παρά το πολιτικό σύστημα στο οποίο μεγάλωσαν, και παρά τις επιμέρους εθνικές, εθιμικές ή θρησκευτικές διαφορές, ήταν παιδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ισλαμιστές στις χώρες που πηγαίνουν δεν δείχνουν καμία διάθεση ένταξης και ενσωμάτωσης.

Αντιθέτως απαιτούν στα θέματα που τους αφορούν να αλλάξουν υπέρ τους οι εθιμικοί και νομικοί κανόνες. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα που έχουμε αναφέρει, της Φινλανδίας, χώρας που πρώτη στην Ευρώπη καθιέρωσε την ψήφο των γυναικών το 1905. Κι όμως η Φινλανδία, όπως και η φιλελεύθερη Σουηδία, όρισαν διαφορετικά ωράρια για γυναίκες στις πισίνες, επειδή στις μουσουλμάνες «απαγορεύει η θρησκεία τους να κολυμπούν μαζί με ξένους άντρες»! Αυτό δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι υποχώρηση των ευρωπαϊκών αξιών, των αξιών όλου του Δυτικού πολιτισμού. Αφορά την απελευθέρωση, την αυτοδιάθεση και την ισότητα της γυναίκας. Και επειδή θα μείνουν εδώ, θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στις αξίες μας.

Δυστυχώς αυτή έχει αρχίσει. Ναι, είναι χαρά και περηφάνια να βλέπουμε την Αφρικανή μαθήτρια σημαιοφόρο στην παρέλαση. Αλλά η μαθήτρια αυτή είναι ενσωματωμένη στην κουλτούρα μας. Η στολή της ήταν ίδια με των συμμαθητριών της. Αντιθέτως είδαμε σημαιοφόρο με ισλαμική μαντήλα και μαύρο κολάν, για να μη φανεί πόντος από την επιδερμίδα του ποδιού της.

Το πρόβλημα δεν είναι ο μη σεβασμός στη διαφορετικότητα που καταγγέλλουν οι αφελείς. Το πρόβλημα είναι ο θεοκρατισμός που εκπέμπει (έστω το οικογενειακό της περιβάλλον), που είναι τόσο απόλυτος και τυφλός, ώστε δεν της επιτρέπει να υπαχθεί στην αισθητική της ελληνικής παρέλασης. Η μαντήλα δεν είναι θέμα επιλογής στην εμφάνιση. Είναι πρόβλημα γιατί είναι σύμβολο και δηλώνει ότι το Κοράνι είναι υπεράνω νόμων και κανόνων της χώρας υποδοχής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα