Ουδείς δεδομένος στα γαλάζια ψηφοδέλτια, παρά μόνον οι εν ενεργεία βουλευτές

Ουδείς δεδομένος στα γαλάζια ψηφοδέλτια, παρά μόνον οι εν ενεργεία βουλευτές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βήμα βήμα προχωρά ο σχεδιασμός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το βασικό σενάριο να θέλει τις εθνικές εκλογές να γίνονται στις 26 Μαΐου 2019. Παρότι κανείς στην Πειραιώς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ο πρωθυπουργός να τραβήξει τελικά το «χαρτί» του αιφνιδιασμού, εντούτοις η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική θεωρείται ότι μείωσε τις όποιες πιθανότητες μπορεί να είχε ο κ. Τσίπρας για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία εντός του φθινοπώρου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η ΝΔ θα πρέπει να βρίσκεται σε έναν παράλληλο «κόκκινο» συναγερμό γι'' αυτό και προχωρά, ανάμεσα στα άλλα, σε συγκεκριμένες κινήσεις, που έχουν αμιγώς εκλογικό χρώμα και χαρακτήρα:

- Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε ολόκληρη τη χώρα προχωρά και εξασφαλισμένη θέση έχουν μόνο όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος.

«Θα υπάρχει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια, διότι αυτή είναι η εντολή την οποία έλαβα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά» έχει δηλώσει επανειλημμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να δώσει το στίγμα του.

Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει ο ίδιος τον πρώην υπουργό και βουλευτή Χανίων, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, πως δε θα βρίσκεται εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό. Μία κίνηση απολύτως ενδεικτική των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αποσκοπεί στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ και ασφαλώς και δε θα είναι η μόνη στο δρόμο προς τις κάλπες, μια και αναμένονται τέτοιου είδους κινήσεις και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά επί αρχηγίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο liberal.gr εφόσον υλοποιηθεί το βασικό σενάριο και οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο, τότε οι όποιες ανακοινώσεις που θα έχουν να κάνουν με ονόματα υποψηφίων θα γίνουν με «ορίζοντα Δεκεμβρίου».

Στην Πειραιώς πάντως φτάνουν κατά διαστήματα περιστατικά από όλη την Ελλάδα, στελεχών που αυτοπλασάρονται ως βέβαιοι υποψήφιοι βουλευτές.

«Σπεύδω να πω ότι κάποιοι οι οποίοι μπορεί να προεξοφλούν από τώρα ότι έχουν κλειδώσει μία θέση στο ψηφοδέλτιο, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν, διότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και αφού έχουν πάρει τα επίσημα όργανα του Κόμματος τις αποφάσεις τους», ήταν η απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη μερικούς μήνες πριν, σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Θεσσαλονίκη.

- Το επικοινωνιακό σκέλος από την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής τους είναι έτοιμο στις βασικές του γραμμές, το οποίο προφανώς και θα προσαρμοστεί αναλόγως με τις εξελίξεις και τη συγκυρία.

- Έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή των βουλευτών που εκλέγονταν μέχρι σήμερα στην Β Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής. Ήδη έχουν ενημερωθεί για τις νέες τους εκλογικές περιφέρειες μετά τη ψήφιση του νόμου περί κατάτμησης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως μέσα στο επόμενο διάστημα.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται στο εσωκομματικό πεδίο το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο.

Εκτός των άλλων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναδειχθεί η καινούργια πολιτική επιτροπή του κόμματος, η οποία με την σειρά της θα εκλέξει και τον γραμματέα της.