Όταν συγκρούονται δύο κόσμοι – Η συγνώμη Μητσοτάκη και ο αμετανόητος Τσίπρας

Όταν συγκρούονται δύο κόσμοι – Η συγνώμη Μητσοτάκη και ο αμετανόητος Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών, με σαφήνεια και απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας. Όμως αυτό δεν αρκεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου ακόμη και σήμερα δεν έχει εκστομίσει τη συγκεκριμένη λέξη για όσα έγινα επί διακυβέρνησής του και κυρίως για την τραγωδία στο Μάτι. Οι δύο κόσμοι συγκρούονται πλέον ανοιχτά και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για αδυναμίες και για ευθύνες που θα αποδοθούν τονίζοντας πως όπως έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια έτσι και θα συνεχίσει μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, δίνοντας ξεκάθαρα βάρος στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων αλλά και στη λήψη μέτρων ώστε να μην εμφανιστούν ανάλογα φαινόμενα.

Άλλωστε μέσα στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας εκλήθη να διαχειριστεί σειρά κρίσεων. Από τον Έβρο και την επιχείρηση εισβολής που έστησαν οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας ως όχημα μετανάστες που μάλιστα μεταφέρθηκαν με αυτόν τον σκοπό στα σύνορα της χώρας, μέχρι την πανδημία και την εφαρμογή ενός τεράστιου εμβολιαστικού προγράμματος. Και σε αυτές τις κρίσεις διεφάνη η διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η περίπτωση όμως των πυρκαγιών είναι μια κατηγορία μόνη της. Η σύγκριση που έγινε με το Μάτι και την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σε μια προσπάθεια συμψηφισμού των νεκρών που τελικά, ευτυχώς για τη χώρα, δεν καρποφόρησε, ήταν αναμενόμενη. Ανέδειξε τις διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως οι περιουσίες των ανθρώπων και το περιβάλλον περνά σε δεύτερη μοίρα. Απλά όπως και με τον κορονοϊό η ανθρώπινη ζωή έρχεται πρώτη.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση βρήκε απέναντί του έναν ΣΥΡΙΖΑ μαινόμενο έτοιμο να δημιουργήσει συνθήκες οργής για να προκαλέσει αντιδράσεις. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα γεμίσει τις πλατείες, ούτε αν πρόκειται για ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς αρκεί αυτές να επανέλθουν γεμάτες νεοαγανακτισμένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που κλίνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές ενώ στην περίπτωση των πυρκαγιών επιδιώκει να διεγείρει τα ακραία ένστικτά και συναισθήματα πληγέντες και οικονομικά πληττόμενων από τις καταστροφικές συνέπειες όσων ζήσαμε και ζούμε, φέρνοντας διαρκώς στο προσκήνιο τόσο το θέμα των κατεστραμμένων περιουσιών όσο και αυτό των συνωμοσιολογικών σεναρίων που είναι εύκολο να λάβουν διαστάσεις. Δηλαδή τα σενάρια για τις ανεμογεννήτριες και τους οικοπεδοφάγους που καραδοκούν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αμετανόητοι και πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας που από την πρώτη στιγμή έθεσε θέμα αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, δεχόμενος έτσι για μια ακόμη φορά ένα ρίσκο, ανάλογο με αυτό που δέχθηκε όταν καλούσε τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας και της έξαρσης του κορονοϊού, να συμμετάσχουν σε πορείες και διαδηλώσεις.

Πρόκειται για το ρίσκο της αγανάκτησης που περνά μέσα από τους πληγέντες κατοίκους την ώρα της πυρκαγιάς, αφού ουσιαστικά έκλεινε το μάτι σε μια παραίνεση μη απομάκρυνσης από τα μέτωπα της πυρκαγιάς προκειμένου να διαφυλάξουν το βίος τους, αφού εμφάνισε τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ανίκανες.

Οι δύο κόσμοι

Οι διαφορές εμφανείς κυρίως ως προς την αντιμετώπιση των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν την… εννοεί. Ίσως γι΄ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας να μην ζήτησε ποτέ συγνώμη για το Μάτι. Ο ίδιος δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εμπλέκοντας όμως και τις κυβερνήσεις πριν από τη δική του. Κατηγόρησε όλους τους άλλους ακόμη και τους κατοίκους στο Μάτι. Αλλά συγνώμη δεν ζήτησε ποτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΣΚΑΙ πριν τις εκλογές του 2019 όσο και στη ΔΕΘ το 2018 αλλά και σε συνεντεύξεις που έδωσε εκείνη την περίοδο δεν ανέφερε τη λέξη συγνώμη. Υποστήριξε μόνο πως υπήρξε έμπρακτη συγνώμη μέσω των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για τους πληγέντες. Ο ίδιος όμως δεν το έπραξε αυτό αναδεικνύοντας τις διαφορές.

Ακόμη και την παρωδία που εκτυλίχθηκε εκείνο το βράδυ και η οποία βαρύνει τον ίδιο και την κυβέρνησή του αφού μεταδόθηκε ζωντανά σε όλη τη χώρα έχει δικαιολογήσει υποστηρίζοντας πως οι υπουργοί και οι αρμόδιοι είχαν παγώσει λόγω της παρουσίας τηλεοπτικής κάμερας και δεν μίλησαν για νεκρούς. Ούτε για την τραγική αυτή εικόνα έχει ζητήσει συγνώμη.

Και τώρα το κόμμα του επικρίνει τον Πρωθυπουργό με τραγελαφικές αναφορές μέσα από μια ανακοίνωση που δείχνει πως οι πυρκαγιές και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα θα αποτελέσουν για την αξιωματική αντιπολίτευση μια ακόμη… μητέρα των μαχών.