Όταν η αριστερά δεν γνωρίζει τι ποιεί η... δεξιά (της)

Όταν η αριστερά δεν γνωρίζει τι ποιεί η... δεξιά (της)

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε αποδρομή δείχνει να μη λειτουργεί και να ασχολείται με την αναζήτηση διεξόδων για την παράταση του πολιτικού της βίου αλλά και μεθόδους προκειμένου να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση καμένη γη έχοντας πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στους θεσμούς και στην ίδια τη χώρα.

Είτε στην οικονομία είτε στα εθνικά θέματα είτε ακόμη και στα περισσότερο καθημερινά ο κάθε υπουργός και το κάθε στέλεχος εμφανίζεται να έχει τη δική του πολιτική, το δικό του σχεδιασμό που καλύπτεται πίσω από το ιδεολόγημα της ελευθερίας και της προσωπικής... έκφρασης. Σε σημείο όμως που το μέτρο χάνεται και η εικόνα προς τα έξω να είναι αυτή μια κυβέρνησης σκιών.

Κυβερνητικά στελέχη τσακώνονται μέσω δηλώσεων σε Μέσα Ενημέρωσης για την ΕΡΤ, όπως οι κ.κ. Νίκος Φίλης και Νίκος Παππάς ανταλλάσσοντας «βαριές κουβέντες» για τα δεδομένα της πρώτης φορά αριστεράς.

Η υπόθεση του Πάνου Καμμένου και οι προτάσεις του από τις ΗΠΑ για Plan B στο Σκοπιανό αλλά και για νέες αμερικανικές βάσεις ήρθαν να προστεθούν στο κυβερνητικό αλαλούμ αφού, εκ πρώτης όψεως, προκάλεσαν... έκπληξη και έκδηλη αμηχανία στην πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέδειξαν ότι πλέον στη συγκυβέρνηση ο κάθε ένας ακολουθεί τη δική του γραμμή επιλέγοντας το δρόμο της πολιτικής επιβίωσης που δείχνει να μην είναι κοινός και να μην ακολουθεί πλέον την ρήση Καμμένου πως αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάνε «μαζί μέχρι το τέλος».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση αργά χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra δείχνουν πως το Μαξίμου και σίγουρα το υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν ενήμεροι για τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημων συναντήσεων που είχε ο υπουργός Άμυνας.

«Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ'' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος» είπε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ένας εκ των τακτικότερων συνομιλητών του.

«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε» συνέχισε προσθέτοντας πως «Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».
H συγκυβέρνηση οδεύει στο τέλος της και κάθε ένας απευθύνεται με τον δικό του τρόπο στους ψηφοφόρους του. Λειτουργεί με μικροκομματική λογική με αποτέλεσμα το παραγόμενο έργο σε μια δύσκολη, ίσως τη δυσκολότερη στιγμή για την πορεία της χώρας μετά το τέλος των μνημονίων που κάλυπταν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χωρίς τη μέγγενη των αγορών, να είναι μηδενικό.

Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη με την Αριστερά της συγκυβέρνησης να αγνοεί πια τι ακριβώς ποιεί η δεξιά (της) πτέρυγα...