«Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε με λιγότερα μέλη»

«Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε με λιγότερα μέλη»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ως «πείσμα» θα εκλάβει τυχόν επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει νέα μέλη ο Κ. Τασούλας, ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι εφόσον δεν προταθούν νέα μέλη η επιτροπή θα λειτουργήσει με δύο λιγότερα, δηλαδή με 23. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ήδη λειτουργεί με ένα λιγότερο μετά την ανακοίνωση του ΜεΡΑ25 πως δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της προανακριτικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής, αλλά σύνθεσής της, ζήτημα στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει λόγω της δικαστικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η Επιτροπή. «Δεν είναι υπεκφυγή δική μου, αλλά συνταγματική επιταγή», είπε και παράλληλα εξήγησε όιτι από την στιγμή που δεν υπάρχει υπερκείμενη αρχή για να αποφασίσει περί της νομιμότητας της σύνθεσης αποφασίσει «μοιραία» η Επιτροπή από μόνη της, με την αρχή της πλειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά μια παρέμβαση της φρουράς ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ότι είναι ένα αρκετά μακρινό σενάριο και κάλεσε τους πάντες να μην «προτρέχουμε». Πάντως, εκτίμησε ότι το δικαστικό συμβούλιο δύσκολα θα κρίνει άκυρη τη σύνθεση της Επιτροπής, εφόσον κατατεθεί αίτημα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Αισθάνομαι ότι έχουν νομική στήριξη οι διαδικασίες», είπε και διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενο να ζητηθεί γνωμοδότηση της νομικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Εξάλλου, υπογράμμισε πως εφόσον κάποιος ασκήσει καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου ουσιαστικά «ακυρώνεται» ως μάρτυρας. Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά θέματα.

Διαβάστε ακόμα:

- Επιστολή Τασούλα προς Τσίπρα για αντικατάσταση Τζανακόπουλου - Πολάκη