Ώρα Novartis στη Βουλή

Ώρα Novartis στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τα θεμέλια για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis μπαίνουν σήμερα στη Βουλή με την ανακοίνωση στην Ολομέλεια της δικογραφίας, η οποία βρίσκεται από τη Δευτέρα κλειδωμένη σε αίθουσα του Κοινοβουλίου. Μόλις ο πρόεδρος της Βουλής διαβάσει το διαβιβαστικό, ξεκινά ουσιαστικά η διαδικασία για το αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής (και όχι εξεταστικής) εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με βάση όλα όσα έχουν καταθέσει τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά κυρίως ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα γνώση της δικογραφίας (και αντίγραφο αυτής) θα λάβουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων που θα οριστούν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ακολούθως, όπως ήδη προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα εύλογο διάστημα θα κατατεθεί αίτημα για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Για τη συγκρότηση της Επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 151 βουλευτές, δύναμη που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία ενώ πιθανότατα το αίτημα θα υπερψηφίσει (τουλάχιστον) το Κίνημα Αλλαγής.

Με λίγα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει» την πιθανότητα να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Δ. Παπαγγελόπουλο, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής. Παράλληλα, αποφεύγεται μια μακρόσυρτη διαδικασία, όπως αυτή της εξεταστικής που ουσιαστικά ερευνά συνολικά την υπόθεση, και όχι τους χειρισμούς ενός προσώπου, στην προκειμένη περίπτωση του Δ. Παπαγγελόπουλου. Συνήθως, πάντως, όταν στη Βουλή διαβιβάζεται δικογραφία κατά συγκεκριμένων προσώπων, η πρακτική που ακολουθείται είναι το αίτημα των βουλευτών να μιλά για προκαταρκτική εξέταση, εφόσον αναφέρονται ονόματα πολιτικών προσώπων.

Σημαντική, επίσης, θεωρείται η απόφαση του «σπασίματος» της δικογραφίας, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί ότι στο διαβιβαστικό δεν αναφέρονται πιθανά αδικήματα. Άλλωστε, όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στη συνείδηση των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας». «Εγώ, τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια», φέρεται να είναι η ξεκάθαρη θέση του.

Θα τον στηρίξει;

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε non paper που εξέδωσε η Κουμουνδούρου το μόνο που ζητείται είναι να γίνει προανακριτική ή εξεταστική και για τον Α. Τσίπρα, δίχως πουθενά να αναφέρεται το όνομα του Δ. Παπαγγελόπουλου. 

Διαβάστε ακόμα:

- Πολύωρη κατάθεση της Ελ. Τουλουπάκη για την έρευνα της Novartis

- Επιβεβαιώνει η εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταθέσεις μαρτύρων σε διαμέρισμα