«Οπισθοδρόμηση» για τον Τσακαλώτο να σηκώνουν τη σημαία οι άριστοι

«Οπισθοδρόμηση» για τον Τσακαλώτο να σηκώνουν τη σημαία οι άριστοι

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την αλλαγή της Ν. Κεραμέως σχετικά με τους σημαιοφόρους. «Είναι οπισθοδρόμηση να προσπαθούμε να βρούμε ποιος μαθητής έχει 9,9 για να σηκώσει τη σημαία. Αυτό δεν είναι πρόοδος είναι οπισθοδρόμηση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι η λογική της κλήρωσης ήταν σωστή.

Την ίδια ώρα, είχε σκληρή (ιδεολογική) κόντρα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για τον Μαρξ και τον καπιταλισμό. «Προσπαθήσαμε με όσα μέσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανισότητας. Μήπως έχει δίκιο ο Τσόμσκι που λέει ότι οι νεοφιλελεύθεροι δεν είναι ούτε νέοι ούτε φιλελεύθεροι. Αλλά και το ΚΚΕ από την μια λέει κατά του καπιταλισμού αλλά την ίδια ώρα δεν δέχεται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να διορθωθεί», τόνισε για να τον καλέσει ο κ. Παφίλης να… αυτοσυγκρατηθεί.

«Τώρα δεν είστε στην αντιπολίτευση τώρα έχετε δοκιμαστεί ως κυβέρνηση», του αντέτεινε ο κ. Παφίλης με τη συζήτηση να πηγαίνει στη διαφθορά. Κι αυτό διότι ο κ. Τσακαλώτος εγκάλεσε τον Θ. Παφίλη ότι δεν παλεύουν ενάντια στη διαφθορά. «Βεβαίως εμείς είμαστε ενάντια στην διαφθορά, αυτό θα το παλέψουμε, αλλά εσείς φτάνετε σε ένα σημείο μετά το παίρνετε πίσω. Λέτε ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα, δεν αλλάζει, είναι πάντα άδικο άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις σε αυτό. Όμως υπάρχει ένας καπιταλισμός που με παρεμβάσεις και με ρυθμίσεις μπορείς να τον κάνεις λιγότερο άδικο», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, με τον κ. Παφίλη να απαντά: «Ο κ. Τσακαλώτος μας λέει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ένα δίκαιο σύστημα, με γεια σας με χαρά σας να τα πείτε στον κόσμο αυτά. Να πείτε στον κόσμο σας ότι εσείς θα τον κάνετε πιο δίκαιο όπως τον κάνατε τέσσερα χρόνια που γδάρατε τον κόσμο».