Αποσύρει η κυβέρνηση τις εξαιρέσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς

Αποσύρει η κυβέρνηση τις εξαιρέσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με νομοτεχνική βελτίωση η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου απέσυρε την ρύθμιση που προέβλεπε τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων που «σηκώθηκαν» στον αιγιαλό. Μετά τις έντονες παρατηρήσεις της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλή, που τόνιζε ότι η διάσωση αυθαιρέτων δεν είναι συμβατή με τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, η Υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε αργά το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων αποσύροντας επί της ουσίας όλες τις διατάξεις οι οποίες αφορούσαν σε εξαίρεση από κατεδάφιση.

Η παράγραφος που διαγράφηκε όριζε τα εξής: «Μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική η ειδική διάταξη με απόφαση του υπουργού οικονομικών έργα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 αν αφορούν έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ».

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση επέμεινε στη η ρύθμιση για τη μείωση του τόκου υπερημερίας στις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες , άρθρο για το οποίο επίσης είχαν εγερθεί ενστάσεις και η αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει αδικία εις βάρος των ιδιωτών.