Όλα «μυρίζουν» εκλογές, ο Τσίπρας έδειξε κάλπες το αργότερο το Μάιο

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Όλα «μυρίζουν» εκλογές, ο Τσίπρας έδειξε κάλπες το αργότερο το Μάιο

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όσο και να προσπαθεί ο πρωθυπουργός να πείσει ότι  η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της στήνοντας κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, οι ίδιες του οι κινήσεις και οι επιλογές που κάνει καθημερινά μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο.

Προσωπικές δημόσιες εμφανίσεις με κάθε αφορμή, συνεχείς εξαγγελίες «θετικών» μέτρων προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και διατύπωση συγκεκριμένης συνθηματολογίας όπως «το δικό μας μνημόνιο είναι με το λαό και όχι με τους δανειστές», φράση που είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της βουλής, συνθέτουν το προεκλογικό σκηνικό που χωρίς αμφιβολία στήνει η κυβέρνηση. 

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να επιθυμεί να φτάσει στον Οκτώβριο του 2019, όμως η επιχείρηση προεκλογικής προετοιμασίας που έχει αρχίσει το Μαξίμου δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητη. 

Το μεγάλο ερώτημα όμως που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το πόση διάρκεια και αντοχή θα έχει η προσπάθεια του  πρωθυπουργού που ως κεντρικό στόχο έχει τη μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, μια και τα «πολεμοφόδια» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση θα εξαντληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γρήγορα.

Αυτός ακριβώς είναι τελικά και ο λόγος που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι η επιχείρηση συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου του κ.Τσίπρα έχει χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα το αργότερο, τον ερχόμενο Μάιο. 
 
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί και εκείνος τα δικά του κομμάτια στην προεκλογική διάταξη του γαλάζιου παζλ, αποκαλύπτοντας την τακτική που θα ακολουθήσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η προσωπική επαφή με τους πολίτες τον ευνοεί. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να περπατήσει με μεγαλύτερη ευκολία ανάμεσα στον κόσμο από τον πρωθυπουργό, στοιχείο για το οποίο ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει  μιλήσει  δημοσίως. 

«Μακάρι να τολμούσε και ο κ. Τσίπρας να έρθει να περπατήσουμε μαζί σε μια λαϊκή αγορά. Αλλά βλέπετε ότι δεν βγαίνει τελευταία πολύ από το Μαξίμου γιατί δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με τη σκληρή πραγματικότητα που όλοι εσείς βιώνετε κάθε μέρα» τόνιζε τον περασμένο Απρίλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον εργαζομένων σε λαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας από τότε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις εκλογές.  

Στην Πειραιώς έχουν εντοπίσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες εμφανίσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να περιφρουρήσουν τους χώρους ομιλίας του. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου επέλεξε να μην φτάσει καν στο κέντρο της πόλης, αντιθέτως προτίμησε να μείνει σε ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο της. 

Η μεταστροφή της τακτικής του πρωθυπουργού ειδικά τους τελευταίους μήνες είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό. Όλοι θυμούνται για παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα, όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, να ανεβαίνει ακόμα και στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος, προκειμένου να μιλήσει σε μπλόκο αγροτών. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον με την ίδια ευκολία να  ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, γιατί σε κάθε του βήμα έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και με τα όσα είχε δεσμευθεί προεκλογικά.  

Το συγκεκριμένο «αδύναμο» σημείο του πρωθυπουργού θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δρόμο προς τις κάλπες. Όσο δηλαδή ο κ.Τσίπρας θα μιλάει και θα αναλύει τα οικονομικά “επιτεύγματα” που θεωρεί ότι η κυβέρνησή του κατάφερε, τόσο ο κ.Μητσοτάκης με στοχευμένες επισκέψεις σε σημεία-κλειδιά, θα προσπαθεί να αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση από την πραγματική κατάσταση που βιώνει ο πολίτης. 

Μία πρώτη γεύση αυτής της τακτικής πήραμε την Πέμπτη, όταν την ώρα της ομιλίας Τσίπρα στο κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν την γειτονιά στην οποία διαμένει ο πρωθυπουργός, την Κυψέλη. Μία κίνηση μέσα από την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να αναδείξει ότι η πραγματική οικονομία και η σκληρή καθημερινότητα απέχουν πολύ από τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι έχει καταφέρει. 

Φωτογραφία: Intimenews

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα