Όλ. Γεροβασίλη: Μην περιμένετε άμεσα ανασχηματισμό

Όλ. Γεροβασίλη: Μην περιμένετε άμεσα ανασχηματισμό

Η αξιολόγηση θα κλείσει στις 24 Μαΐου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό της Ζακύνθου STIGMA RADIO 97,6. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν να κρατήσει όρθια την κοινωνία και να τηρήσει κόκκινες γραμμές στην προστασία των πιο αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων και αυτή τη δέσμευση της την τηρεί. Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού για να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία είχε αποδεχθεί η ΝΔ.

Ερωτηθείσα για το κλίμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και την προοπτική για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup. «Αυτά τα οποία έχουμε, όχι μόνο ως αίσθηση, όχι μόνο ως άποψη, αλλά και ως δεδομένα, με βάση τις δηλώσεις των συμμετεχόντων αξιωματούχων, είναι ότι στις 24 του μηνός θα κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με το χρέος. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι μια απλή συζήτηση. Όμως, έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε, από το κλίμα που υπάρχει, αλλά και από τα δεδομένα -όπως σας είπα-, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 24 του Μάη», σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο οδικός χάρτης για τις ενέργειες και τη συζήτηση για το χρέος έχει αποτυπωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, και αυτές τις ημέρες υπάρχει μια συζήτηση για τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους, για τις δράσεις και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν σε σχέση με τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αποτυπωθεί ήδη ένας τέτοιος χάρτης ως μια απόφαση, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα. Το να αναγνωρίζεται από όλους πια ότι πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους, είναι ένα βήμα το οποίο δεν το είχαμε, ανεξάρτητα αν είχαν διατυπωθεί κάποιες γενικές αρχές ή ευχολόγια, παλαιότερα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι αυτά τα οποία εφαρμόζονται και ψηφίζονται σήμερα είναι τα συμφωνηθέντα του περασμένου Ιουλίου, «χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον».

«Δεν είναι επιπλέον μέτρα αυτά τα οποία έρχονται σήμερα αλλά είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Και ως γνωστόν, έγινε μια συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα. Αυτή η συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα και έλεγε ότι θα κληθούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα, 2% του ΑΕΠ επιπλέον. Σας θυμίζω ότι, με όλη την προσπάθεια που έγινε από τη διαπραγματευτική ομάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αυτό απετράπη. Επομένως, δεν έχουμε επιπλέον μέτρα. Έχουμε τα του μνημονίου του καλοκαιριού, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, το 3% του ΑΕΠ το οποίο θα ψηφίζαμε μέσα στο διάστημα που διανύουμε και το οποίο και υλοποιούμε ακριβώς, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Σας θυμίζω ότι η συμφωνία πήρε και την έγκριση του ελληνικού λαού, τον Σεπτέμβριο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας όμως ότι «τίποτα δεν είναι ευχάριστο σε μια εποχή μετά από 6 χρόνια λιτότητας, με υπερφορολόγηση, με δυσάρεστα μέτρα, με μειώσεις που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια».

Στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν να κρατήσει όρθια την κοινωνία και να τηρήσει κόκκινες γραμμές στην προστασία των πιο αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. «Είναι η πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, που δεν μειώθηκαν μισθοί και κύριες συντάξεις, όπως υποσχεθήκαμε, και νομοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, προστατεύεται η πρώτη κατοικία και στα επιχειρηματικά δάνεια τα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι μέσα σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα όσον αφορά την πρώτη κατοικία, το να μην επιβαρυνθούν φορολογικά και ασφαλιστικά αυτές οι κατηγορίες και να κάνουμε μέσω αυτής της μεταρρύθμισης αναδιανομή, ούτως ώστε αυτή τη φορά τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν και αντέχουν να πληρώσουν περισσότερο. Αυτό ακριβώς κάναμε. Και δεν νομίζω ότι το αμφισβητείτε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού για να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία είχε αποδεχθεί η ΝΔ, γεγονός που «μας απάλλαξε από 20 δισ. μέτρα σε τρία χρόνια».

«Αυτή ήταν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς για να μπορεί να είναι βιώσιμος και εφικτός ο στόχος της συμφωνίας αυτής. Και αυτό και έγινε», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι επιτύχαμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα παραπάνω από τις προβλέψεις οι οποίες υπήρχαν. «Εάν σήμερα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, για φέτος προφανώς και δεν θα ενεργοποιούταν γιατί οι στόχοι μας είναι πολύ παραπάνω, είναι 1% παραπάνω. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι και για τον επόμενο χρόνο οι προβλέψεις είναι άριστες και δεν θα χρειαστεί. Και φτάνουμε στο 2018 το οποίο έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι συμφωνημένο, ύψους 3,5%, και πραγματικά και εμείς το θεωρούμε μεγάλο. Ωστόσο έχουμε δύο χρόνια μπροστά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σωστή αντιμετώπιση της διαχείρισής του, που φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε η κ. Γεροβασίλη για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει λόγους να είναι αισιόδοξη διότι έχει μπροστά της νούμερα που το αποτυπώνουν.

«Άρα, έχουμε περισσότερους λόγους να συζητάμε με αισιοδοξία σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας. Όλη η προσπάθεια είναι για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση γρήγορα, αποτελεσματικά, σε μία άλλη κατεύθυνση και βεβαίως με την κοινωνία όρθια και προστατευμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για το τέλος διανυκτέρευσης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση αυτό που κατάφερε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είναι να παραταθεί η έναρξη της ισχύς του για μετά το 2018.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει και πότε ανασχηματισμό. «Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στον δημόσιο διάλογο γιατί ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σ'' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα κριθεί το έργο των υπουργών, όπως και πρέπει να γίνεται- όπως ξέρετε είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα το πότε και το τι είδους ανασχηματισμός θα γίνει. Κατά την εκτίμησή μου δεν επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ