Οικονόμου: Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Οικονόμου: Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, απαντά η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις ακραία προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει πως η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και πως τα εθνικά δίκαια της χώρας είναι κατοχυρωμένα, απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος με αναφορά στη δήλωση Ακάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Απέναντι στις προκλήσεις όπως του κ. Ακάρ η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι κατοχυρωμένα και η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε αναθεωρητισμούς. Δεν προσθέτει κάτι η ρητορική του κ. Ακάρ. Και επειδή άκουσα ότι είπε ο κ. Ακάρ κάτι για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα, με έμφαση στο διεθνές δίκαιο, και να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τουρκικό γεωτρύπανο, σημείωσε πως η Ελλάδα αρχικά, αντιμετωπίζει τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή.

Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ο Ακάρ μιλώντας σε συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο Καστελόριζο και απευθυνόμενος στην Ελλάδα και στον υπουργό ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», απάντησε λέγοντας «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε χαρακτηριστικά ότι το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».