8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα κλείσει - Δεν θα πάμε σε lockdown

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα κλείσει - Δεν θα πάμε σε lockdown
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τη σταθερή στρατηγική της κυβέρνηση να μην κλείσει η χώρα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η χώρα δεν θα κλείσει, δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους, μέτρα που θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown», τόνισε. Ο Γ. Οικονόμου σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον όλοι εξετάζουν τα δεδομένα και τα ευρήματα που προκύπτουν σε όλο τον κόσμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει και εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση.

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι αποφασίστηκαν ήδη - ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής - και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Αναφερθείς στην πορεία των εμβολιασμών, είπε χαρακτηριστικά «Ήδη, μετά τα πρόσφατα μέτρα, υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.»

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλιάδες θάνατοι.»

Ερωτηθείς για τη διάρκεια του πράσινου πιστοποιητικού ανέφερε «Οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως πρωταγωνιστήσαμε στην πρώτη φάση στην ανάγκη νέας αντιμετώπισης από όλη την Ευρώπη με την έκδοση του «πράσινου πιστοποιητικού», προφανώς και τώρα θα κοιτάξουμε πώς θα προσαρμόσουμε και θα συνδυάσουμε τις ενέργειές μας. Αυτό που σε συγκεκριμένη στιγμή έχει γίνει εδώ, για να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, να έχουν δηλαδή το Covid Pass σε μια σειρά από δραστηριότητες μέσα στη χώρα, οι συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω, θα πρέπει να έχουν κάνει και την τρίτη δόση από το χρονικό ορίζοντα και μετά που αναφέρατε. Οποιαδήποτε αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται, με βάση τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ε.Ε., θα γίνει, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αντίφαση, καμία σύγχυση πάνω σε ό,τι ισχύει.»