Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν θα ρίξουν έξω τα μουσεία

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν θα ρίξουν έξω τα μουσεία

Εξι ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργική απόφαση πετσόκοβε τον αριθμό όσων δικαιούνται ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σκεπτόμενη πονηρά, όρισε σε εκείνη την υπουργική απόφαση πως η νέα αυτή υπουργική απόφαση της Μυρσίνης Ζορμπά θα εφαρμοζόταν από 1ης Νοεμβρίου. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε τότε. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες, όταν κάποιοι συνειδητοποίησαν τι έμελλε να συμβεί. Αλλά η κατάργηση στην πράξη της κατάπτυστης αυτής απόφασης, που στερούσε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, είχε ήδη δρομολογηθεί από την τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου και οι αλλαγές έγιναν δεκτές με συντριπτική πλειοψηφία. Μετά τη γνωμοδότηση αυτή, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ “τροποποιημένη η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 1ης Ιουλίου 2019, που αφορά στον καθορισμό του αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων και την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου”.

Όπως επισημαίνει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, «η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται σε εισπρακτική πολιτική. Οι παράγοντες που την καθορίζουν σχετίζονται με ευρύτερες κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιφερειακές πολιτικές. Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημοσιεύθηκε έξι μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, σχεδόν στα κρυφά, εφόσον είχε ημερομηνία έναρξης ισχύος πέντε μήνες αργότερα, είναι η απτή απόδειξη της αντίληψης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο».

Οπως είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, το μέγα ζητούμενο δεν είναι να πληρώνουν εισιτήριο τα παιδιά ή οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί π.χ. Είναι να αυξηθούν οι εισπράξεις από τα πωλητέα είδη, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, κάθε επισκέπτης αφήνει στα πωλητήρια μισό ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το ΥΠΠΟΑ. “Αν καταφέρουμε να διπλασιάσουμε το ποσόν, θα έχουμε κάνει μια καλή αρχή και θα υπερκαλύψουμε τα έσοδα που χάνουμε από τα δωρεάν εισιτήρια. Αντιθέτως, έχουμε πολύ μεγάλο όφελος όταν στυλοβάτες του πολιτισμού όπως οι εκπαιδευτικοί, έστω και αν έχουν συνταξιοδοτηθεί, επισκέπτονται τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας, προτρέποντας ακόμα και τώρα και άλλους νέους ανθρώπους να προσέλθουν”.

Αντιθέτως, της προηγούμενης υπουργικής απόφασης υπεραμύνθηκε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Πολυξένη Βελένη, λέγοντας πως η προηγούμενη επιτροπή είχε θέσει σωστά τους όρους. Ως παράδειγμα έφερε κάποιες κατηγορίες όπως τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, θα μπορούσαν να μπαίνουν ελεύθερα την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, οπότε είναι δωρεάν η είσοδος (αριστοκρατικές αντιλήψεις...)

Αναλυτικά, από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης απαλλάσσονται:

Τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας, εφόσον προσκομίσουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό.
Οι γονείς ατόμων με αναπηρία, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας του παιδιού τους, με την επίδειξη του πιστοποιητικού αναπηρίας.
Τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αντίστοιχων επιμελητηρίων κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, με την επίδειξη κάρτας-μέλους σε ισχύ.

Δικαίωμα Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης, το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν:

Οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι λειτουργοί της Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης.

Οι πτυχιούχοι Ιστορικών και Αρχαιολογικών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής, των Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών.

Οι πτυχιούχοι Μουσειακών Σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών.

Επαναφέρεται η περίπτωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που είχε απαλειφθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΠΟΑ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να διατηρήσει την επαφή του συγκεκριμένου κοινού με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά.

Επαναφέρονται, επίσης, δύο διατάξεις που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα άτομα με σπουδές σχετικές με το αντικείμενο του ΥΠΠΟΑ. Οι νέοι αυτοί αποτελούν τους φυσικούς συμμάχους και πρεσβευτές του Πολιτισμού. Ακόμη, στην ευρύτερη κατηγορία των νέων έως 25 ετών, που δικαιούνται δωρεάν είσοδο, περιλαμβάνονται οι φοιτητές και σπουδαστές των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ., αλλά και τα παιδιά μέχρι 12 ετών από τρίτες χώρες.

Αγγελική Κώττη