Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Καταγγέλλοντας την προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας σοβαρής -της πιο σοβαρής- θεσμικής διεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προβάλλοντας με σαφήνεια τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, προσέρχεται η ΝΔ σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ενώπιον της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας η πρόταση του κόμματος θα στηρίζεται σε τρεις κεντρικές αρχές:

- Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό, χωρίς περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις. Να εξασφαλίζει τη συνέχεια και κυρίως την αποτελεσματικότητα του κράτους, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να αναβαθμίζει το Κοινοβούλιο και να θωρακίζει τη Δικαιοσύνη. Να καθιερώνει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, να προστατεύει τον πολίτη και να αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος.

- Καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης της Βουλής, ώστε οικονομία και κοινωνία να απεξαρτηθούν από την ομηρία των κομματικών σκοπιμοτήτων.

- Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων απευθείας από τον λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες που έχει και επιπλέον  θα έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί -και θεσμικά κατοχυρωμένα, πια- το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

- Ενισχύεται η λειτουργία της Βουλής, με κανόνες καλής νομοθέτησης. Αποκτά πια συνταγματική κατοχύρωση η καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

- Η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες και δικούς της αυτοτελείς πόρους, αλλά και νέες ευθύνες λογοδοσίας.

- Αλλάζει το άρθρο για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών και  Βουλή απεμπλέκεται από δικαστικές λειτουργίες.

- Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Η επιλογή των ανωτάτων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή και ενισχύονται οι συνταγματικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας όλων των δικαστικών λειτουργών.

- Το νέο Σύνταγμα εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

- Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και οι προϋπολογισμοί του κράτους οφείλουν να είναι πάντα ισοσκελισμένοι. Ο υγιής ανταγωνισμός και η ανάπτυξη τονώνονται, οι στρατηγικές επενδύσεις ενισχύονται, ενώ δεν θα επιτρέπεται πλέον η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ.

- Το περιβάλλον προστατεύεται αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας απολύτως την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Η προστασία από την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα μας, βρίσκει τη θέση της στο Σύνταγμα.

- Ισχύει η πλήρης αυτονομία των δημοσίων Α.Ε.Ι., αλλά αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν επιτέλους ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους. 

- Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες ως όχημα κοινωνικής κινητικότητας και συνθήκη ευημερίας για όλους. Αντιμετωπίζει τις πελατειακές δομές του κράτους, και ενισχύει την κοινωνία των πολιτών.

- Κανένας πολίτης απροστάτευτος, όλοι με πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

- Το ΑΣΕΠ ενισχύεται στον ρόλο της επιλογής των στελεχών της Διοίκησης.

- Η αξιολόγηση καθιερώνεται, συνταγματικά σε όλα τα επίπεδά της.

- Υπό προϋποθέσεις διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο -πάντα από αυξημένες πλειοψηφίες- με μεγαλύτερη ευελιξία από όση σήμερα το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει.