Οι προσαγωγές, οι Πρέσπες, ο Λαφαζάνης και τα «ακροδεξιά» αφηγήματα…

Οι προσαγωγές, οι Πρέσπες, ο Λαφαζάνης και τα «ακροδεξιά» αφηγήματα…

Του Τάσου Ευαγγελίου

Το 73% των πολιτών τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δείχνει ότι δύο σχεδόν μήνες μετά την έγκριση της από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους πρόθυμους που τη στήριξαν οι πολίτες εξακολουθούν να μην την αποδέχονται. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλ Τσίπρας επιδιώκουν με κάθε τρόπο να την επιβάλλουν όχι θεσμικά αλλά ιδεολογικά χαρακτηρίζοντας όσους αντιδρούν ως «εθνικιστές», «ακροδεξιούς» και «φασίστες».

Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησαν να προετοιμάσουν και το έδαφος γνωρίζοντας πως στις παρελάσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα υπάρξουν αντιδράσεις. Συσκέψεις, μέχρι και τηλεδιασκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αστυνομικές αρχές ανά τη χώρα και καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη για «ακροδεξιές» ομάδες που ετοιμάζονται να αμαυρώσουν τις επετειακές εκδηλώσεις συνέθεσαν το παζλ της επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης

Το πρωί η πρώτη πράξη  έλαβε χώρα στο Σύνταγμα. Λίγο πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Δύο προσαγωγές που όμως τελικά δεν ήταν ούτε «χρυσαυγίτες» ούτε ακροδεξιοί εθνικιστές αλλά στελέχη του ΔΗΚΚΙ που έχει ενταχθεί στη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη.

Η προσαγωγή ήταν… προληπτική. Όπως αυτές στα Γιαννιτσά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρνήθηκαν να δεχθούν έλεγχο από τις αρχές. Και βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, αποδομώντας όμως έτσι όλο το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει βασιστεί στα περί ακροδεξιών ομάδων.

Είναι βέβαιο ότι ουδείς τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Όμως το αφήγημα περι ακροδεξιών που αντιδρούν στη συμφωνία δεν βρίσκει αναγνώστες. Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και αυτό το διαπιστώνει με κάθε τρόπο σε κάθε ενέργεια που επιχειρεί. Δεν πείθει.

Πολύ δε περισσότερο όταν η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται ως τιμητές των παρελάσεων λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχοντας όμως πριν φροντίσει με αυστηρές εντολές της φυσικής ηγεσίας των δυνάμεων ασφαλείας να αποφύγουν το άκουσμα ακόμη και εμβατηρίων σχετικών με την Μακεδονία.

Οι πρώην…. Αγανακτισμένοι

Ουδείς μπορεί να ξεχάσει την προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Τότε που τα στελέχη της χρησιμοποίησαν τους αγανακτισμένους και τις αντιδράσεις των πολιτών ως το όχημα που τους έφερε στην εξουσία. Οι παρελάσεις χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια αυτή. Αδιάψευστοι μάρτυρες και οι φωτογραφίες της εποχής με πρόσωπα όπως ο Ν. Καρανίκας, σύμβουλος στρατηγικής του Πρωθυπουργού να επιχειρεί να διακόψει την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Ούτε φυσικά τις δηλώσεις κορυφαίων σήμερα στελεχών όπως ο Τ. Κουράκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  θα καταργήσει τις παρελάσεις, θέση που έχει εκφράσει επισήμως κατ επανάληψη και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Και φυσικά σωρεία άλλων δηλώσεων που έκαναν λόγο για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2014 για παρελάσεις που θα γίνουν από τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Όλα γνωστά και νωπά, επανέρχονται στις μνήμες με όσα σήμερα η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Π. Σκουρλέτη επιχειρούν να δημιουργήσουν ως εικόνα. Στόχος τους δεν είναι η αποτροπή της έντασης αλλά η απόδοσή της σε συγκεκριμένες ομάδες ώστε να ταυτιστεί η αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών με εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Για φασίστες άλλωστε μίλησε και ο Γ. Βαρεμένος από τη  μακρινή Αυστραλία όπου βρέθηκε εκπροσωπώντας την ελληνική βουλή και την κυβέρνηση συναντώντας έντονες αντιδράσεις από τους Έλληνες απόδημους.

Το αφήγημα στήθηκε από την αρχή. Και παρότι δεν βρίσκει ανταπόκριση εξακολουθεί να στηρίζεται από την κυβέρνηση που δεν έχει πλέον άλλο τρόπο αντιμετώπισης των αντιδράσεων και της γενικής κατακραυγής.

Για το λόγο αυτό ρίχνουν και «λευκή πετσέτα» στη μάχη που έρχεται. Η απόφαση του Ν. Παππά να μην μεταβεί στη Λάρισα επικαλούμενους οικογενειακούς λόγους είναι χαρακτηριστική. Κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν θέλει να μπει σε ένα κάδρο στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ως αποδέκτης έντονων και μαζικών αντιδράσεων. Ότι δηλαδή πράττει και ο αρχηγός τους αποφεύγοντας τις… κακοτοπιές.

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πάντως παραμένει ότι δεν τους βγαίνει τίποτα από όσα σχεδιάζουν. Ο κρυφός άσος που όλοι πιστεύουν πως έχει στο μανίκι του ο αρχηγός τους μια ακόμη… αυταπάτη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ή έλαβαν, τα μερίσματα που δίνουν, οι προσλήψεις και οι δόσεις που ετοιμάζουν δεν αλλάζουν το παραμικρό. Η ανταπόκριση των πολιτών μικρή και με το σταγονόμετρο δεν επαρκή για να αλλάξει την κατάσταση ακόμη και αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο όπως τουλάχιστον επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας για να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία.