Οι προκλήσεις Ζάεφ «δικαιώνουν» Μητσοτάκη για το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Οι προκλήσεις Ζάεφ «δικαιώνουν» Μητσοτάκη για το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Λένε ότι στην πολιτική, ειδικά στις μεγάλες αποφάσεις, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Τρία 24ωρα λοιπόν πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την εκτίμηση πως οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνονται, όσο οι μέρες περνούν, εξαιτίας και της ακολουθούμενης τακτικής της σκοπιανής ηγεσίας.

Η ατμόσφαιρα και κυρίως η φρασεολογία που επικρατεί στη γειτονική χώρα επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες που έχει εκφράσει με κάθε τρόπο η ΝΔ, είναι το συμπέρασμα που βγάζουν στην Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ο τρόπος που χειρίζεται την προεκλογική καμπάνια ενόψει δημοψηφίσματος ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Παρότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι όποιες λεκτικές υπερβολές πιθανότατα γίνονται σκοπίμως με το βλέμμα στην Κυριακή, παρόλαυτα οι κινήσεις Ζάεφ είναι ενδεικτικές των κινήσεων που θα κάνει την επομένη του δημοψηφίσματος , εφόσον βεβαίως επικρατήσει το «ναι». Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο σκοπιανός πρωθυπυοργός έχει πρακτικά «απασφαλίσει», απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του.

Μιλάει για «ευρωπαϊκή Μακεδονία», υποστηρίζει πως «μόνο η δική τους Μακεδονία υπάρχει», επαναλαμβάνει πως «αναγνώρισαν ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα» και «περηφανεύεται» ότι πέτυχε όσα δεν πέτυχαν προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του.

Με άλλα λόγια με την στάση του ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου παρέδωσε στα γειτονική χώρα, όσα οι σκοπιανοί ζητούσαν ήδη από το 2008, αλλά απέρριπταν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Ως εκ θαύματος» μάλιστα ο κ.Ζάεφ συνεχώς ξεχνάει να αναφερθεί στον όρο «Βόρεια Μακεδονία», δίνοντας ουσιαστικά με τον τρόπο δίκιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, για την στάση απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σημειώνει πηγή κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Ο κ.Ζάεφ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι ο συνδυασμός ονόματος, εθνικότητας και γλώσσας ήταν ο χειρότερος δυνατός και δικαιώνει απόλυτα τον Πρόεδρο της Ν.Δ, ο οποίος είχε τονίσει στη ΔΕΘ ότι η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας θα έχει σαν συνέπεια να ξεχαστεί το «Βόρεια» και να μείνει σκέτο το «Μακεδονία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η συμφωνία των Πρεσπών και το επερχόμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της εισήγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα που έχει ήδη βγάλει, ότι οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς είναι ηθικοί αυτουργοί αυτών που λέγονται από τον κ. Ζάεφ και των τετελεσμένων που δημιουργούνται υπέρ των Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των δύο κυβερνητικών εταίρων χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση που έχουν υιοθετήσει, με μοναδικό γνώμονα τους την παραμονή στην εξουσία.

Στην Πειραιώς επιμένουν πως όσο περνά ο καιρός οι Σκοπιανοί- πατώντας στην συμφωνία των Πρεσπών- ενισχύουν τη θέση τους και επιμενουν ότι θα είναι πιο δύσκολα για την Ελλάδα τα πράγματα εάν πουν «ναι» στο δημοψήφισμα και ακόμη χειρότερα αν ολοκληρώσουν και τη συνταγματική αλλαγή. Με άλλα λόγια δηλαδή η συμφωνία παράγει τετελεσμένα τα οποία κάνουν τα περιθώρια ελιγμών από ελληνικής πλευράς ακόμα πιο μικρά.

«Η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία» θα τονίσει ο κ.Μητσοτάκης ενώπιον του συντονιστικού οργάνου των συντονιστών, το οποίο θα απασχολήσει τόσο το ζήτημα της διαχείρισης από την κυβέρνηση των ευρωπαικών κονδυλίων για το προσφυγικό όσο και ο τομέας της οικονομίας.