7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Ν. Κεραμέως - Μ. Βεστάγκερ: Οι πέντε πυλώνες των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Οι πέντε πυλώνες των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Οι στρατηγικοί μεταρρυθμιστικοί άξονες καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Η Υπουργός επεσήμανε στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους πέντε βασικούς πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην Παιδεία και αφορούν:

  • Αναβάθμιση ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων,
  • Συμπερίληψη,
  • Αυτονομία και Αξιολόγηση,
  • Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Αναφερόμενη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως ανέλυσε στη Μαργκρέτ Βεστάγκερ τους τρεις άξονες των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην:

  1. ενίσχυση του ψηφιακού εξοπλισμού σχολείων και μαθητών καθώς και ενίσχυση των δικτύων (π.χ. ενίσχυση φορητών συσκευών σχολείων από 4.500 σε άνω των 90.000, 112 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση τεχνολογικού εξοπλισμού έως 560.000 νέων μέσω συστήματος voucher, αναβάθμιση συνδέσεων ίντερνετ και οπτικών ινών ήδη σε πάνω από 7000 σχολεία),
  2. καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (π.χ. μέσω της ενίσχυσης του μαθήματος της πληροφορικής, της εισαγωγής των εργαστηρίων δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν και τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, των νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία δίνουν μεγάλη έμφαση στο ψηφιακό περιεχόμενο και τις ψηφιακές πηγές, των επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς μας σε ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακές δεξιότητες), και
  3.  στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών (π.χ. ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία, ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μας, ηλεκτρονικά πτυχία στα Πανεπιστήμια).

«Αξιοποιώντας το ψηφιακό άλμα που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Κεφαλαιοποιούμε την εμπειρία της πανδημίας και χτίζουμε μέρα με τη μέρα το αναβαθμισμένο σχολείο των πολλαπλών γνώσεων, των δεξιοτήτων, των προοπτικών και των ίσων ευκαιριών» σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως η οποία και ευχαρίστησε τους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη του υπουργείου για τις άοκνες προσπάθειες.

Ν. Κεραμέως: Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ παρά τις πιέσεις

Νωρίτερα η υπουργός ξεκαθάρισε με δηλώσεις της ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ με γνώμονα τον εξορθολογισμό του πανεπιστημιακού χάρτη θα προχωρήσουν, παρά τις παραδοσιακές πιέσεις, θέτοντας τέλος στην άκριτη μαζική ίδρυσή τους

Όπως επισήμανε, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην άκριτη μαζική ίδρυση ή πανεπιστημιοποίηση άνω των 100 τμημάτων, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έκανε την αρχή σε τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η σύγκλητος του Ιδρύματος, τονίζοντας πως δεν ισχύει πια η στρατηγική που υιοθετήθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες, ΑΕΙ σε κάθε πόλη.