Οι μισές αλήθειες του Νίκου Βούτση

Οι μισές αλήθειες του Νίκου Βούτση

Του Σάκη Μουμτζή

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Α.Μπαλτά έκανε δύο ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Στην πρώτη υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει.

Και στην δεύτερη πως, από το 2014, μεθόδευσαν την πτώση της κυβέρνησης Α.Σαμαρά.

Η πρώτη παραδοχή του έχει αποκλειστικά εσωκομματικούς αποδέκτες, καθώς κατεδαφίζει το κυρίαρχο αφήγημα της ηγετικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν έτοιμοι να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Ενδεχομένως, να εντάσσεται στην εσωκομματική διαμάχη για το τι έφταιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ν. Βούτσης καλεί την ηγετική ομάδα του κόμματος να ανοίξει διάλογο για τα αίτια της ήττας, κάτι, που ο Α. Φλαμπουράρης θεωρεί αρνητικό για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι΄όλους όσοι δεν ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη παραδοχή του Ν. Βούτση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Ήταν από την πρώτη στιγμή κοινή η διαπίστωση πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν παντελώς ανίδεοι με την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας.

Και ήταν απολύτως λογικό. Από τα μπαράκια και τις κομματικές συνελεύσεις κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της πατρίδος μας, αλλά και για την διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων της καθημερινότητος.

Και είναι γνωστόν πως απέτυχαν παταγωδώς.

Τότε πώς κέρδισαν, με χαρακτηριστική άνεση, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015; Θα ρωτήσει ο αναγνώστης.

Υπήρχε ακόμα στην ψυχή μεγάλης μερίδος πολιτών πολύς θυμός για τους προηγούμενους. Και η εξάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετή για να επιφέρει την κυβερνητική φθορά. Υπήρχε μεγάλο απόθεμα ανοχής.

Συνεπώς, ο Ν. Βούτσης, που ας σημειωθεί είναι ιστορικό στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου» και του ΚΚΕ εσωτ.,δεν μας είπε εμάς, τους εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι καινούργιο.

Γνωρίζαμε πως ήταν και άσχετοι και απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν.

Στην δεύτερη παραδοχή του Ν.Βούτση υπάρχει μια ανακρίβεια, μάλλον ηθελημένη. Την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά δεν την ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν μπορούσε να το κάνει.

Την ανέτρεψε ο μοιραίος Φ. Κουβέλης με την ανεκδιήγητη κοινοβουλευτική ομάδα του. Πολλά λέγονται και γράφονται και για τον ρόλο συγκεκριμένων ολιγαρχών στην απόφαση αυτή του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ.

Να υπενθυμίσω πως οι Α.Σαμαράς και Β.Βενιζέλος είχαν κάνει επίσημη πρόταση σε αυτόν τον μοιραίο άνθρωπο να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτός, μετά από αμφιταλαντεύσεις, το αρνήθηκε.

Είναι φανερό πως φυσικός αυτουργός της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν ο Φ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, με ηθικούς αυτουργούς—σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στο πολιτικό παρασκήνιο—μεγαλοεπιχειρηματίες που είχαν ήδη ντηλάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Τσίπρας απλώς εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός.

Πάντως ο Ν. Βούτσης με αυτήν την δήλωση του ανατρέπει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Σαμαράς έπεσε, γιατί αυτός προσέφυγε στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015.

Νομίζω πως αρχίζει και διαμορφώνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μια τάση που αποβλέπει όχι στο να ανατρέψει τον Α. Τσίπρα, αλλά στο να τον κοντύνει. Επειδή ο Ν.Βούτσης είναι ένας πολιτικός με 45χρονη παρουσία, ήξερε πολύ καλά προχθές τι έλεγε και κυρίως γιατί το έλεγε.

Συνεπώς, πίσω από τις μισές αλήθειες του πρώην προέδρου της Βουλής, βρίσκεται το άνοιγμα ενός εσωκομματικού μετώπου που αποσκοπεί στην αναρρύθμιση των ισορροπιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ.