Οι, με νόημα, συστάσεις Μητσοτάκη στους γαλάζιους βουλευτές

Οι, με νόημα, συστάσεις Μητσοτάκη στους γαλάζιους βουλευτές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πέρασαν χωρίς αμφιβολία σε δεύτερη μοίρα, μια και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν. Στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των τομεαρχών της ΝΔ, οι περισσότεροι «κοντοστάθηκαν» στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαπραγμάτευση της ΠΓΔΜ αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν έμεινε εκεί. Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί δημόσια στα μέλη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κάνοντας μάλιστα αυστηρές συστάσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ με άλλα λόγια μίλησε στους τομεάρχες για να τον ακούσει το σύνολο των γαλάζιων βουλευτών.

«Το κόμμα δεν εφησυχάζει με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Και αν κάποιοι έχουν από τώρα προεξοφλήσει την εκλογική μας επιτυχία και σκέφτονται μόνο το ρόλο τους την επόμενη μέρα, ας είναι προσεκτικοί. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια είναι κακοί σύμβουλοι στην πολιτική. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το λαό» τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί «οι κάποιοι» στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή τη διατύπωση και μάλιστα τη δεδομένη χρονική συγκυρία;

Αρχικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος της διαρκούς αξιολόγησης. «Όλοι αξιολογούνται» είναι μία από τις αγαπημένες του φράσεις, η οποία αποτυπώνει έναν συγκεκριμένο τρόπο εργασίας και αντίληψης του δημόσιου βίου τον οποία πρεσβεύει. Παράλληλα ο ίδιος έχει πλήρη γνώση ολόκληρης της κοινοβουλευτικής δράσης του κάθε βουλευτή ξεχωριστά και άρα μπορεί να κρίνει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της παρουσίας του κάθε μέλους της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Εδώ όμως έρχονται να προστεθούν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά της περιόδου, την οποία διανύουμε. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν παγίωση της διαφοράς ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά και αν προσμετρήσουμε και την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου (μπόνους 50 εδρών), η επανεκλογή για πολλούς εν ενεργεία βουλευτές θα είναι μάλλον εύκολη υπόθεση. Η σύσταση αυτή από τον κ.Μητσοτάκη ερμηνεύθηκε από ορισμένους λοιπόν ως μήνυμα σε κάποια στελέχη που αποφεύγουν να δώσουν τη μάχη του κοινοβουλίου, εκτιμώντας οι ίδιοι ότι έχουν σίγουρη την επανεκλογή.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε όμως μία ακόμα φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης , αυτή τη φορά όταν οι κάμερες βγήκαν από την συνεδρίαση των τομεαρχών. Με αφορμή τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συνολικά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας να μιλούν λιγότερο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Θα ήθελα να αναδεικνύουμε την καθαρότητα της θέσης μας και κυρίως το ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε, αν δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας». Η παραπάνω αποστροφή του λόγου του κ.Μητσοτάκη ασφαλώς και δεν ειπώθηκε τυχαία. Ορισμένοι δίνουν διπλή εξήγηση για το τι προκάλεσε την συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Από την μία ο πρόεδρος της ΝΔ πιθανώς εννοούσε πως ορισμένοι βουλευτές «εκμεταλλεύονται» σε επικοινωνιακό επίπεδο τη διαπραγμάτευση με στόχο την προβολή και άρα θα πρέπει να την περιορίσουν. Από την άλλη η φράση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα σε κάποιους που ίσως να παρασύρονται για ψηφοθηρικούς λόγους και παρεκκλίνουν της γραμμής του κόμματος.

Όποια εκδοχή από τις δύο και αν ισχύει, το συμπέρασμα είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί το κόμμα του να χειριστεί το Σκοπιανό με όρους επικοινωνίας ή εύκολης δημοσιότητας, καθώς θεωρεί πως τέτοια ζητήματα θα πρέπει να μένουν μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις. Μία θέση την οποία εκφράζει σε κάθε αφορμή, μία θέση την οποία ξεκαθάρισε και στην συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών.