Οι κλακαδόροι της κηδείας, ο Μίκης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κλακαδόροι της κηδείας, ο Μίκης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Χειροκροτήματα στον Τσίπρα και αποδοκιμασίες στον Μητσοτάκη. Έξω από την Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι κλακαδόροι βρέθηκαν εκεί που κατά τη γνώμη τους έπρεπε να είναι μέσα στο πλήθος που είχε σπεύσει να αποδώσει τιμές, για να δημιουργήσουν κλίμα. Ξεχνώντας ίσως τις σχέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτά που τα ηγετικά στελέχη του κόμματός τους υποστήριζαν χαρακτηρίζοντάς τον ως «θλιβερή εξέλιξη». Αδιαφορώντας και για το που βρίσκονταν.

Τα χειροκροτήματα στον Αλέξη Τσίπρα έδειξαν πως και γιατί βρέθηκαν εκεί ορισμένοι. Θέλησαν ίσως να δείξουν την αριστεροσύνη τους υβρίζοντας ταυτόχρονα τον Πρωθυπουργό αλλά και να δείξουν πως ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν δικός τους. Και πράγματι ο Μίκης Θεοδωράκης στήριξε το 2012 όλους όσοι τάχθηκαν κατά των μνημονίων, μόνο που πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, κυρίως δέ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τάχθηκε αναφανδόν εναντίον της πολιτικής του.

Είναι ο ίδιος Μίκης Θεοδωράκης που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εγκαθίδρυσης του «Μαδουρισμού» στη χώρα με ιδιόχειρη ανάρτησή του και είναι ο ίδιος που κατηγόρησε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Κυρίως δέ συνολικά για πλήρη υπαναχώρηση έναντι όσων υποστήριζε πριν γίνει κυβέρνηση και όσων έπραξε κατά τη διάρκεια των 4,5 χρόνων που έμεινε στο τιμόνι της χώρας.

Και είναι το ίδιο πρόσωπο για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «θλιβερή εξέλιξη». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος σχολιάζοντας την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στις διαδηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνιζε πως «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Ταυτόχρονα και ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης δήλωνε ότι η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν άθλια. Την χαρακτήριζε δέ «αισχίστου είδους»

Κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Μίκης Θεοδωράκης άσκησε κατ' επανάληψη κριτική με αποκορύφωμα την αναφορά του στον Μαδουρισμό προκαλώντας και τότε το 2017 αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια των κλακαδόρων να δημιουργήσουν κλίμα και εντυπώσεις αφορά τους ίδιους, όσους τους έβαλαν και κυρίως το γεγονός πως και σε αυτή την περίπτωση δεν σεβάστηκαν το τελευταίο αντίο στο πρόσωπο που επιχειρούν να προσαρτήσουν στην αντιδεξία ατζέντα και σε ένα αφήγημα που δεν βρίσκει θιασώτες.

Με τα χειροκροτήματα και τις αποδοκιμασίες αμαύρωσαν τη στιγμή και απέδειξαν πόσο μακριά βρίσκονται από τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης πρέσβευε μέσα από την φιλελεύθερη, σοσιαλιστική, κομμουνιστική και αναρχική νοοτροπία του...