Οι κακοστημένες παραστάσεις κύκνειο άσμα της Κυβέρνησης

Οι κακοστημένες παραστάσεις κύκνειο άσμα της Κυβέρνησης

Του Τάσου Ευαγγελίου

Οι κακοστημένες παραστάσεις που ξεκίνησαν από εκείνο το τραγικό βράδυ της Δευτέρας αποτελούν το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή και προσπαθεί να μείνει γαντζωμένη με κάθε τρόπο στην καρέκλα της εξουσίας. Εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα προσπαθεί να σταθεί παραπαίοντας πάνω στις ευθύνες για την εθνική τραγωδία που έπληξε τη χώρα και κόστισε ήδη τη ζωή 88 ανθρώπων με τον τελικό αριθμό να παραμένει άγνωστος.

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη και οι παραστάσεις που στήθηκαν αφήνουν εκτεθειμένους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και τις ηγεσίας των αρχών που έχουν το ρόλο της προστασίας του πολίτη.
Και όσο βγαίνουν με συνεντεύξεις, ομιλίες σε υπουργικά συμβούλια ακόμη και σε κανάλια που θεωρούν πως δεν θα εκτεθούν (για το λόγο αυτό έβαλαν εμπάργκο στο Σκάι άλλωστε, υπό το φόβο της περαιτέρω έκθεσης) τελικά τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Η παράσταση της Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήταν η αρχή. Ο πρωθυπουργός στις 11.40 το βράδυ έμπαινε στο κέντρο για να ενημερωθεί για τον καιρό, τα αεροπλάνα που πετούν και τα καραβάκια που μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους πολίτες από ένα λιμανάκι κάπου στο Μάτι προς το λιμάνι της Ραφήνας με κάποιους τραυματίες.

Λέξη για τους νεκρούς την ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα πυροσβέστες και διασώστες έκαναν λόγο για δεκάδες. Ο Δήμαρχος Ραφήνας άλλωστε το φώναζε από νωρίς. Και όλοι ενημέρωναν αρμοδίως. Αλλά εκεί στο κέντρο της Πυροσβεστικής δεν είχαν ακούσει τίποτα.

Και όμως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ πριν αρχίσει αυτή η σύσκεψη είχε δώσει εντολή να ενεργοποιηθεί η ειδική ομάδα αντιμετώπισης θυμάτων καταστροφής. Η οποία ενεργοποιείται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός θυμάτων. Το αποκάλυψε η επικεφαλής υποστράτηγος της υπηρεσίας στον Σκάι. Τα όσα είπε είναι καταγεγραμμένα.

Και το ερώτημα είναι απλό. Γιατί δίδεται αυτή η εντολή όταν δεν υπάρχουν θύματα; Ή όταν δεν ξέρεις αν υπάρχουν θύματα. Και μάλιστα πολλά. Η πρώτη παράσταση απέτυχε. Και όσοι μετείχαν έχουν εκτεθεί με πρώτο τον Πρωθυπουργό.
Η δεύτερη παράσταση η κοινή συνέντευξή των συναρμοδίων πλην του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας, ήταν ακόμη πιο διαφωτιστική της πρώτης. Κανείς δεν έκανε λάθος, όλοι δήλωναν περήφανοι και ούτε ένα συγνώμη προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.

Ήταν όμως αποκαλυπτική αφού από αρμόδια χείλη, από αυτά του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ειπώθηκε πως το φαινόμενο, στο Μάτι και το Νέο Βουτζά κράτησε δύο ώρες. Το πολύ.

Εκδηλώθηκε στις 16,50 στην Πεντέλη έφτασε από ότι λένε περίπου στις 18.00 το πολύ 18.30. Και 2 ώρες που κράτησε κατά τον αρχηγό 20.30 το πολύ 21.00, Οπότε μέχρι τις 12 παρά που άρχισε η σύσκεψη της Δευτέρας όλο και κάποια εικόνα θα υπήρχε.

Βέβαια χθες υπουργός προστασίας του πολίτη δήλωσε ότι την ώρα εκείνης της σύσκεψης η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη. Μιλώντας στην ΕΡΤ πάντα επανέλαβε ότι τα έκανε όλα σωστά και φταίνε τα αυθαίρετα εν τούτοις όταν ο αρχηγός της πυροσβεστικής είχε αναφέρει πως το φαινόμενο κράτησε δύο ώρες δεν είχε πει κουβέντα.

Τελευταία παράσταση αυτού του κυβερνητικού θιάσου δόθηκε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Και εκεί το θέμα τελείωσε. Καμία παραίτηση καμία αποπομπή, διότι κάτι τέτοιο όπως είπε είναι δειλία. Βέβαια δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα αυθαίρετα και να αφήσει και αυτός υπόνοιες για εμπρησμούς.
Οι παραστάσεις της εβδομάδας έκλεισαν. Και η ζωή συνεχίζεται (;).

Φωτογραφία: intimenews