Οι «καθαρές» κουβέντες Μητσοτάκη εντός και εκτός ΝΔ και το μήνυμα στις Βρυξέλλες

Οι «καθαρές» κουβέντες Μητσοτάκη εντός και εκτός ΝΔ και το μήνυμα στις Βρυξέλλες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» λέει η λαϊκή ρήση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να θέλει να την κάνει πράξη σε κάθε έκφραση της πολιτικής του δραστηριότητας, επιμένοντας στις «καθαρές» κουβέντες μέσα και έξω από το κόμμα του, ανεξαρτήτως κόστους.

Η δημόσια τοποθέτησή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επιχειρούμενη «άλωση» του δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκρυβε μηνύματα με αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και το ίδιο του το κόμμα, ενώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του και προς την πλευρά των δανειστών.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε καταρχήν να απευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση αναφορικά με τις προσλήψεις «κομματικών» φίλων και τις «φωτογραφικές» διατάξεις επιλογών γραμματέων.

Όπως τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ που θυμίζει έντονα περασμένες δεκαετίες.

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε βουλευτή της ΝΔ που έχρισε το παιδί του υποψήφιο βουλευτή, ενώ «έκοψε» την ίδια του την αδελφή από την λίστα των υπουργήσιμων στελεχών, παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αξιοκρατικά θα ήταν στο υπουργικό συμβούλιο, όπως άλλωστε όλοι ομολογούν.

Για την ΝΔ η επιχείρηση «άλωσης» του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, αντιθέτως υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία:

- Χιλιάδες παράτυποι διορισμοί και μονιμοποιήσεις .
- Ίδρυση οργανισμών χωρίς αντικείμενο με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση «κομματικών» φίλων. 
- Χειραγώγηση του ΑΣΕΠ.
- Πάγωμα της αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με την ΝΔ τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, την περίοδο που οι Έλληνες φορολογούμενοι παλεύουν να επιβιώσουν.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως έχουν εντοπίσει μια ακόμα κίνηση της κυβέρνησης που αναδύει έντονο προεκλογικό άρωμα. Μέσα από «φωτογραφικές» προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις Γραμματέων στα Υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή του κ.Τσίπρα από την εξουσία, με κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς να σημειώνει με νόημα: «Tώρα γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη τι εννοούσε η σύντροφος του πρωθυπουργού για τον έλεγχο του κράτους».

Η επιλογή όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε τηλεοπτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα κρύβει μία ακόμα στόχευση. Να στείλει σαφές μήνυμα προς την πλευρά των θεσμών πως δε χρειάζεται κανενός είδους παραίνεση ή παρότρυνση από το εξωτερικό για την λύση του γόρδιου δεσμού που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Αντιθέτως ο κ .Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει πως έχει έτοιμο σχέδιο δικής του «ιδιοκτησίας», το οποίο και θα βάλει σε εφαρμογή την επόμενη μέρα των εκλογών.

Άλλωστε η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ έρχεται σχεδόν δέκα μέρες μετά τη διαρροή Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία «δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική», με αφορμή την προωθούμενη διαδικασία τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο. 

Στην ΝΔ όλως θέλησαν να προλάβουν και τη γνωστή «σπέκουλα», στην οποία συνήθως επιδίδεται η κυβέρνηση περί απολύσεων στο δημόσιο, στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος.

«Δε θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που ερμηνεύουν την παρέμβαση Μητσοτάκη για την «κομματικοποίηση» του κράτους, ως ένα ηχηρό μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε θα κάνει τα ίδια, με διορισμούς στελεχών, συγγενών και φίλων της ΝΔ, την ώρα που χιλιάδες νέοι και άξιοι επιστήμονες αναζητούν δουλειά.

Είναι σαφές πως με τον καταγγελτικό λόγο που υιοθέτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκε ουσιαστικά πως ο ίδιος είναι έτοιμος να βάλει διαχωριστική γραμμή με το «αμαρτωλό» παρελθόν και τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος, στο οποίο συμμετείχε και η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας.