«Οι ημέρες της αριστερής κυβέρνησης στην εξουσία είναι μετρημένες»

«Οι ημέρες της αριστερής κυβέρνησης στην εξουσία είναι μετρημένες»

Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει η ΝΔ, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται ότι βύθισε τη χώρα ακόμα περισσότερο στο χρέος και σε πολιτικές κρίσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επισημαίνοντας πως ο Αλ. Τσίπρας απογοήτευσε τους Έλληνες όταν συνθηκολόγησε με νέο μνημόνιο.

 «Οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναμέτρηση δύο υποψηφίων: Του Αλέξη Τσίπρα από τη μία, του 44χρονου ριζοσπάστη αριστερού που ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα, απλώς για να υποκύψει σε νέο μνημόνιο λίγες εβδομάδες αργότερα». Από την άλλη είναι ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από μια διάσημη πολιτική δυναστεία - κι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως πρωθυπουργός, ενώ η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Το Reuters αναφέρεται και στις προβλέψεις των δημοσκόπων  τονίζοντας ότι το «προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 10 μονάδες, και πιθανώς αυτό θα τις δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών»

Η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα του λαού, δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο ο Θωμάς Γεράκης επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων MARC και υπογραμμίζει πως «οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Έλληνες έναν καλύτερο αύριο. Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτηση των υποσχέσεών του».

«Ο Τσίπρας επίσης επικρίθηκε κατηγορηματικά για κακή διαχείριση των κρίσεων στην διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες», επισημαίνει το Reuters.

Εν συνεχεία αναφέρει ότι «η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, αλλά παραμένει υπό επιτήρηση από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οικονομικά ολισθήματα» και συμπληρώνει πως «αν και στην χώρα έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης».

Παραθέτει το πρόγραμμα της ΝΔ λέγοντας ότι «έχει υποσχεθεί την δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπή προνόμια. Η απερχόμενη κυβέρνηση ελπίζει οι ψηφοφόροι να την επιβραβεύσουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%».

«Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα πείσουν τους δανειστές και θα δείξουν περισσότερη ευελιξία», προσθέτει και επαναφέρει δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ προς το Reuters πως: «Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη είναι μια σταθερή διακυβέρνηση, μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή».

«Ο Τσίπρας λέει ότι ψήφος υπέρ του Μητσοτάκη θα σήμαινε ψήφο στο πολιτικό σύστημα που οδήγησε εξαρχής την Ελλάδα στο γκρεμό», αναφέρει ακολούθως και καταλήγει με μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους στο τέλος της προεκλογικής περιοδείας του: «Ο καθένας από σας πρέπει τώρα να σκεφτεί αν, μετά από τόσα θυσίες, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες της απελπισίας».