Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στη σκακιέρα της Λιβυκής κρίσης

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στη σκακιέρα της Λιβυκής κρίσης

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με τρεις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο 24ωρο, με τις οποίες η Ελλάδα αποκτά ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα δεν θα έχει «φυσική παρουσία» στο Βερολίνο, ωστόσο θα δηλώσει «παρών» με πολλές πλευρές να θέτουν ζητήματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά και κυρίως το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο.

Με μια διπλωματική αντεπίθεση η Αθήνα αποκτά εμβόλιμα ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου και τη σκακιέρα της Λιβυκής κρίσης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα ναι μεν δεν θα έχει «φυσική παρουσία» στο Βερολίνο, ωστόσο πολλές πλευρές θα θέσουν ζητήματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά και κυρίως το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο.

Η αντεπίθεση της Αθήνας εκδηλώθηκε με τρεις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη διπλωματική σκακιέρα κατά το τελευταίο 24ωρο. Η αρχή έγινε όταν ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την απόφαση της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Ερντογάν. Στη συνέχεια αφίχθη ο στρατάρχης Χαφτάρ στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον Ν. Δένδια, ενώ παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας στην Άνγκελα Μέρκελ για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη.

Πιο αναλυτικά, το βράδυ της Πέμπτης ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα, μέσω συνέντευξής του στον Alpha, ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε καμία πολιτική λύση στη Λιβύη, «αν δεν υπάρχει ως βασική προϋπόθεση η κατάργηση του Μνημονίου με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών», δηλώνοντας πως θα θέσει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πράξει ο, τι χρειάζεται αν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.  

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα κακώς δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεδομένου ότι έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε από το 2015 η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το επιδίωξε. Η μόνη συμμετοχή ήταν σε μια εμβόλιμη συνάντηση στην Ιταλία.

Τη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη σε συνδυασμό με τα «άκυρα μνημόνια» που υπέγραψε με την Τουρκία η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στη συνέχεια έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα προβλήματα που δημιουργούν σε θέματα ασφαλείας οι αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες.

Επίσης κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τους εκπροσώπους χωρών μελών της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις οποίες δεσμεύονται.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ εκφράζοντας και την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ως προς το θέμα της ελληνικής συμμετοχής η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, υπό άκρα μυστικότητα, αφίχθη στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης ο Λίβυος στρατάρχης Χ. Χαφτάρ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να τοποθετείται ξεκάθαρα για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ- Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Σημειώνεται τέλος ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον πρωθυπουργό να συγκρατεί την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ- Τουρκίας και τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.