Οι δημοσκοπήσεις παγώνουν το Μαξίμου

Οι δημοσκοπήσεις παγώνουν το Μαξίμου

Του Γιάννη Σιδέρη

Παμπάλαια τακτική, το να κατηγορείται ο αγγελιοφόρος όταν τα νέα που κομίζει είναι δυσάρεστα – «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα». Οι δημοσκοπήσεις είναι αγγελιοφόροι, και η κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να τις εξαφανίσει, προσπαθεί να τις ξορκίσει, για να ανακόψει την επίδρασή τους.

Κακά τα ψέμματα, οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν μόνο φωτογραφικά την στιγμή, όπως κατά κόρον λέγεται. Η αποτύπωση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, έχει διπλή… «απεύθυνση»:  αφενός επιδρά θετικά ή αρνητικά στο ηθικό του οικείου στρατεύματος, αφετέρου επηρεάζει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, και δη τους «ευλύγιστους», εκείνους που έχουν την τάση να συντάσσονται με τον ελαύνοντα νικητή.

Εξ'' αυτού η κυβέρνηση προσπαθεί να τις διαψεύσει.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «υποτιθέμενη δημοσκοπική διαφορά που υπάρχει μόνο στη φαντασία του κ. Μητσοτάκη» και διερωτάται ποια θα είναι η αντίδραση στο στρατόπεδο της Ν.Δ. όταν αποδειχθεί ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα!

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που ως τώρα  δεν μας έχει συνηθίσει να παίρνει θέσεις για θέματα πέραν των αρμοδιοτήτων της,  τις απαξίωσε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως όπου τα τελευταία επτά χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές αναμετρήσεις.

Βέβαια δεν ισχύει αυτό, και πολύ περισσότερο δεν ισχύει για «όλες ανεξαιρέτως» και δη  γι αυτές των εγνωσμένων εταιριών. Στην μοναδική περίπτωση που έπεσαν καθολικά έξω ήταν το δημοψήφισμα. Ωστόσο αν οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες, δεν είναι κατανοητό γιατί έχουν προκαλέσει τόση ταραχή στο κυβερνών κόμμα.

Μια και ο λόγος για την κα Αχτσιόγλου, σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις που διενήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφτασαν εις γνώσιν μας, στην Θεσσαλονίκη λαμβάνει τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει και η υποψήφια δήμαρχος  κ. Νοτοπούλου. Δεδομένου ότι η ίδια έχει δεν έχει προκαλέσει, αλλά και λόγω του ότι δεν ήταν γνωστό κομματικό στέλεχος (προ της κυβερνητικής της θητείας), η τύχη της μάλλον ευθυγραμμίζεται με την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από Λάρισα και πάνω, προς ώρας τουλάχιστον, λαμβάνει μονοψήφιο ποσοστό.

Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή στην επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού (κωμόπολη στη βόρεια Πιερία, που ανήκει στην κεντρική Μακεδονία), ουδείς από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να δώσει το παρών, υπό τον  φόβο αποδοκιμασιών. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για κυβερνητικούς βουλευτές καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Επίσης στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικώς δεν ανιχνεύεται καν! Ίσως και γιατί αυτοί που προτίθενται να τον ψηφίσουν αποφεύγουν να το εκφράσουν!

Επίσης στο εσωτερικό  του κόμματος έχουν παγώσει με τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, και αρκετές οργανώσεις ασκούν κριτική στους κ. Βερναρδάκη και Παππά. Στο Μαξίμου προεικάζουν ήττα, αλλά βλέπουν με ανήσυχη έκπληξη την καταβύθιση προβεβλημένων στελεχών που πήραν στους ώμους τους με φανατισμό  την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου.

Χαρακτηριστικό είναι το  παράδειγμα του κ. Παύλου Πολάκη, ο οποίος  δεν φαίνεται να έχει τύχη στα Χανιά, και γι αυτό προσανατολίζεται για τη Β Αθηνών, καθώς αντιδρά η οργάνωση Πειραιά σε περίπτωση ενδεχόμενης καθόδου του εκεί.

(Ο αψύς υπουργός δεν αρέσκεται σε αρνητικά δημοσιεύματα που τον αφορούν, και εξ ιδιοσυστασίας αντιδρά με λεκτική βιαιότητα και προσβλητικό τρόπο. Καιρός να σκεφθεί μήπως με αυτή του την συμπεριφορά ξεπέρασε το όριο ανοχής των ψηφοφόρων του).

Πέραν της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν παρασυρθεί σε μια αστείρευτη εκλογολογία  εδώ και μήνες. Είναι το αγαπημένο θέμα των καιρών (τον υπόλοιπο καιρό είναι … οι ανασχηματισμοί). Ο γράφων δεν έχει εντρυφήσει ουδόλως, καθώς όλα είναι υποκειμενικές πιθανολογήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη από το Μαξίμου.

Ουδείς γνωρίζει τι σκέπτεται επ' αυτού ο κ. Τσίπρας, ούτε καν οι στενοί του συνεργάτες π.χ. Τζανακόπουλος ή Παππάς. Εκτός ίσως ενός, του «τελευταίου κολλητού του», όπως τον χαρακτηρίζει κυβερνητικό στέλεχος,  αναφερόμενο στον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Θανάση Καρτερό!

Εν τέλει οι δημοκοπήσεις «πέφτουν έξω» κατά την κυβερνητική φιλολογία, αλλά εξαιτίας τους το Μαξίμου έχει παγώσει!

Σε κάθε περίπτωση νιώθουν «πελαγωμένοι» γιατί δεν τους «βγαίνει» τίποτα από όσα επιχείρησαν. Τα παλαιοκομματικά τερτίπια στα οποία, φευ, προσχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα  επιδόματα φτώχειας (τα οποία κυρίως λαμβάνουν αλλοδαποί!), οι ευκαιριακές προσλήψεις, η επίθεση στον Μητσοτάκη, η προσπάθεια αλώσεως του ΚΙΝΑΛ, η αναταραχή για το  Μακεδονικό που δε λέει να καταλαγιάσει, αποτελούν συνεχείς αποτυχίες.