Οι δικοί μας αρμοί είναι κοινοβουλευτισμός, ελευθερία, κράτος δικαίου
Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι δικοί μας αρμοί είναι κοινοβουλευτισμός, ελευθερία, κράτος δικαίου

Κάνοντας εκτενή αναφορά για το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση του τελευταίους επτά μήνες, άνοιξε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για πολιτική γύμνια του Αλ. Τσίπρα που από τη μια προχωρά σε ανατριχιαστικές δηλώσεις για την ίδια τη δημοκρατία και από την άλλη υιοθετεί μέχρι και τις δηλώσεις των Τούρκων για τα εθνικά θέματα. «Οι δικοί μας αρμοί είναι η ελευθερία, ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ξεκινώντας την ομιλία του και περιγράφοντας τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Τότε είχαμε capital controls, σήμερα έχουν καταργηθεί, τότε ψηφιζόταν ο νόμος Παρασκευόπουλου και απελευθερώνονταν χιλιάδες εγκληματίες, σήμερα ο νόμος έχει καταργηθεί και έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί. Η χώρα δανειζόταν στο δεκαετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6 % και σήμερα για πρώτη φορά το επιτόκιο του δεκαετούς έχει πέσει κάτω από το 1%. Τότε οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ και σήμερα ήδη έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 8 δισ. ευρώ Και βέβαια τότε υπογραφόταν το τρίτο μνημόνιο και σήμερα έχει κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε ότι θα επιδιώξει να ελέγξει όλους τους «αρμούς» της εξουσίας τονίζοντας ότι αυτή η δήλωσε αποτελεί ομολογία κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών. 

Για τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «το σκηνικό λοιπόν πέτυχε, αλλά ο πρωταγωνιστής απέτυχε. Παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνον εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του. Απέδειξε ότι ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται τον λιγνίτη και την ρύπανση. “Όχι άλλο κάρβουνο”, θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επιτρέψει η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός να διολισθήσουν σε επικίνδυνους δρόμους και σημείωσε ότι το Σύνταγμα της χώρας τηρείται ευλαβικά, η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της,  οι αρχές είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητες, η ενημέρωση λειτουργεί ελεύθερα.  

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα υλοποιηθεί και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την μόνη ρεαλιστική λύση της κυβέρνησης. «Η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως μοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν, πλέον, μικρότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερους φόρους και εισφορές ενώ προχωρούν πολλές στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα ΣΔΙΤ και 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. 

Επίσης αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα είπε ότι στο ίδιο διάστημα, σελίδα γύρισε και η κοινωνία, με το βλέμμα στραμμένο στους πιο αδύναμους καθώς ο κοινωνικός προϋπολογισμός σταθεροποιήθηκε στα 3,5 δισ, προσθέτοντας και νέες, στοχευμένες παροχές, όπως το επίδομα γέννησης.

«Παρά τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, το αφορολόγητο όριο παρέμεινε, προσαυξημένο, μάλιστα, κατά 1.000 για κάθε παιδί. Ενώ η καινούργια ρύθμιση των “120 δόσεων” ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες» πρόσθεσε.

Τέλος απαντώντας σε δημοσιεύματα που μιλούν για γρήγορες εκλογές είπε ότι «κάνουν μεγάλο λάθος» καθώς η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα γίνει ισχυρότερη μέσω της εφαρμογή του προγράμματός της.