Οι διεθνείς εταίροι ποντάρουν στον Μητσοτάκη, ερωτήσεις έκπληξη πίσω από κλειστές πόρτες

Οι διεθνείς εταίροι ποντάρουν στον Μητσοτάκη, ερωτήσεις έκπληξη πίσω από κλειστές πόρτες

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Ο χρόνος δείχνει να μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλο και περισσότεροι από τους εταίρους της χώρας μας εντός και εκτός Ευρώπης μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα μέσα στους επόμενους μήνες και προετοιμάζονται για αυτή την αλλαγή. 

Η συνειδητοποίηση ότι ο ρόλος του κ.Τσίπρα ολοκληρώθηκε στα μάτια των διεθνών εταίρων αποδεικνύεται  από το γεγονός ότι οι ξένοι ηγέτες που εκπροσωπούν το σήμερα αλλά και το αύριο της Ευρώπης προεξοφλούν πλέον ως σίγουρη τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές ζητώντας με κάθε ευκαιρία να πληροφορηθούν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της επόμενης μέρας.

Με άλλα λόγια ζητούν να συναντήσουν και να ακούσουν τις θέσεις του κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ για το αύριο της Ελλάδας. 

Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνεται το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως για παράδειγμα μέσα από τα όσα έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε: 

-Μετά τη λεπτομερή συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την Πέμπτη στη διάδοχό της στο τιμόνι του CDU  Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ το σχέδιό του για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το ότι στην πρώτη αυτή συνάντησή τους απέσπασε, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, τη δέσμευσή της κ. Καρενμπάουερ ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προοπτική δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση  επενδύσεων από το εξωτερικό. Είναι σαφές ότι συγκεκριμένη συνάντηση  στο Μόναχο με την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ τέθηκαν οι βάσεις μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της νέας ισχυρής γυναίκας στην Γερμανία.

-Μέσα σε μια εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  συνάντησε δύο φορές, σε Αθήνα και Μόναχο, εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και  επενδυτές που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Moore Capital που έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται να ξεπερνά τα  10 δις δολάρια, στελέχη της Hauck and Aufhauser, του Fund Lansdowne Partners και του Broad Reach Investment Management, καθώς και με εκπροσώπους της Cell Medica που ασχολείται με τεχνολογίες υγείας, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας. 

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα μετά από αυτές τις συναντήσεις είναι όχι  μόνον το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά το ότι με τις ερωτήσεις τους έδειξαν να είναι απολύτως ενήμεροι για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση μετρά πλέον αντίστροφα το χρόνο  στην εξουσία, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι απλά περιμένουν τις εκλογές για τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα έδειξαν να αναμένουν αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας. 

 -Είχε προηγηθεί η παρουσία του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.  Ο Μάνφρεντ Βέμπερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον σε συνδυασμό με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων  στη χώρα. 

Το ενδιαφέρον όμως του διεθνούς παράγοντας δεν εξαντλείται με επαφές εντός της ΕΕ. Το διήμερο 27 και 28 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στην Ρωσία. Σε μία επίσκεψη με  ιδιαίτερη σημασία, όπως κάθε παρόμοια στην Μόσχα, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.