Οι χρονικές «συμπτώσεις» πίσω από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι χρονικές «συμπτώσεις» πίσω από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ξεκάθαρο δικαίωμα του κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας προς οποιοδήποτε υπουργό, όποτε εκείνο το κρίνει. Αυτό συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Πέρα όμως από αυτή την γενική πολιτική αρχή, ενδιαφέρον έχει να δούμε το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο ξετυλίχθηκε αυτή η κίνηση και κυρίως το χρονικό πλαίσιο. 

Όπως επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δύο είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν τις μέρες αυτές σε πολιτικό επίπεδο και τα οποία δίνουν στην ατζέντα ένα ιδιαίτερο χρώμα :

- Οι χαμηλές επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται όλο το τελευταίο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι δείγμα πανικού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της κατρακύλας των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις κι επειδή όσα λέει δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία, συγκεκριμένη επιλογή του κ. Τσίπρα.  «Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν εκτός από τις υγειονομικές, τις βαριές οικονομικές συνέπειες και η Τουρκία προκαλεί, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το άγχος να κερδίσουν λίγα λεπτά προβολής με αντιπολιτευτικά  πυροτεχνήματα», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. 

- Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε χρονικά τη στιγμή που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής οδηγείται με χειροπέδες στη φυλακή και ενώ η συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα είχε γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση είδαν τη συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή ως μια ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου, ιδίως στον τομέα της οικονομίας.  Γι' αυτό πήραν το λόγο όλοι οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων τονίζοντας ο καθένας τι έχει γίνει στον τομέα του. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει μόνο στην καταστροφή. Σε αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στην οικονομική ύφεση, στην κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία. Μεγάλωσε μέσα από την καταστροφή που προκλήθηκε από την οικονομική κατάρρευση και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ξέρει», τονίζουν  κυβερνητικά στελέχη. 

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει το μοντέλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης γιατί ούτε στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ταιριάζει, ούτε έχει εναλλακτικές προτάσεις. «Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πανδημίας όπου από τη μια ζητάει πρόσθετα μέτρα κι όταν λαμβάνονται τα καταγγέλλει», λένε χαρακτηριστικά. 

Δεν είναι λίγοι πάντως εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εκείνοι που θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν έγινε για τίποτα άλλο παρά για να προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, την στιγμή που όλες οι έρευνες αποτυπώνουν τη δυσκολία του να αναπτύξει βηματισμό, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά από τις εθνικές εκλογές. Μία διαπίστωση που ολοένα γίνεται και πιο ισχυρή ακόμα και εντός του κόμματός του.