Οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ για «Κούγκι» και η θεσμική απάντηση της επιτροπής

Οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ για «Κούγκι» και η θεσμική απάντηση της επιτροπής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην μετατροπή της προανακριτικής Επιτροπής σε «Κούγκι» προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές του κόμματος. Την ίδια ώρα, το προεδρείο της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαντήσει πλήρως θεσμικά με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στις έξι το απόγευμα η εξέταση του ισχυρού άνδρα της Novartis, Κ. Φρουζή. Το βασικό σενάριο θέλει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εισέρχονται κανονικά στην επιτροπή, όπως και ο κ. Φρούζης, με τον Γιάννη Μπούγα να τους καλεί να εξέλθουν δεδομένης της εξαίρεσής τους.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, ο κ. Μπούγας θα υπενθυμίσει τα άρθρα 77 με 83 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπουν πειθαρχικά μέτρα και τα οποία περιλαμβάνουν την πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Όπως λένε γαλάζια στελέχη, αυτό είναι το… έσχατο μέτρο, καθώς προβλέπει αυτoδικαίως την περικοπή τoυ ενός τετάρτου (1/4) της μηνιαίας απoζημίωσής τoυ. Σε κάθε περίπτωση, τα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς Boυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι: α) η ανάκληση στην τάξη? β) η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ? γ) η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και δ) o προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις.

Την ίδια ώρα, η «επέμβαση» της φρουράς τουλάχιστον για την αυριανή συνεδρίαση είναι ένα αρκετά μακρινό σενάριο, από την στιγμή που πρόθεση της Βουλής είναι να εκτονωθεί η κατάσταση, ώστε η επιτροπή να ξεκινήσει τη πραγματική διερεύνηση της σκευωρίας. Πάντως, στην περίπτωση όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσουν και σε μελλοντικές συνεδριάσεις να εισέλθουν στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, η παρέμβαση της Βουλής δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αν και, βέβαια, πρόκειται για ένα έσχατο μέτρο…

Τέλος, υπάρχουν σκέψεις, ώστε για να σταματήσει η παράσταση των Πολάκη Τζανακόπουλου, αμέσως μετά τον Κ. Φρουζή να κληθούν οι ίδιοι για ακρόαση. Σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτονται από την… πραγματικότητα, καθώς δεν γίνεται αφού υπήρξαν μάρτυρες να είναι και… εισαγγελείς!

Εν κατακλείδι καθίσταται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αναζητά μια διέξοδο. Έστω και επικοινωνιακή. Δεδομένου του γεγονότος ότι στο παρασκήνιο αναπτύσσεται έντονα η φημολογία και για ενδεχόμενα νέα στοιχεία η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη. Της οποίας, μάλιστα, η συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η λίστα των μαρτύρων είναι μακρά, ενώ στο… περίμενε βρίσκεται και η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με κουκούλα ή χωρίς!