Οι αντιδράσεις δυσκολεύουν «αρραβώνα»  ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Οι αντιδράσεις δυσκολεύουν «αρραβώνα» ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Χιουμοριστικώς ειπείν, κακώς ανησύχησαν αρκετοί ότι το ΚΙΝΑΛ θα γίνει το ΚΚΕ του Κέντρου. Την απαράμιλλη προσήλωση και πειθαρχία του ΚΚΕ ουδείς μπορεί να την υιοθετήσει!

Στο ΚΙΝΑΛ η δημοσκοπική καθίζηση δημιουργεί δυσαρέσκεια και ανασφάλεια, την στιγμή που η στάση της ηγεσίας εκλαμβάνεται ως επαμφοτερίζουσα, ή τουλάχιστον ως μη ευκρινής. Ιδιαίτερα το «ραντεβού του καφέ» των δύο «γερόντων» Φλαμπουράρη και Γείτονα, ήταν πικρό για ορισμένους στο ΚΙΝΑΛ, δημιούργησε απορίες και υποψίες όχι μόνο στους βουλευτές αλλά και στη βάση του Κινήματος Αλλαγής. Οι φήμες ότι η Φώφη έχει κάνει «ντηλ» με τον Αλέξη, με προξενητάδες ισχυρά οικονομικά συμφέροντα - ασχέτως αν έχουν βάση ή όχι – είχαν ήδη ξεκινήσει με την άκομψη απομάκρυνση Βενιζέλου και οργίασαν με το ραντεβού.

Τα σενάρια επιμένουν, ίσως επειδή δεν υπάρχει λογικοφανής εξήγηση για την στάση της Γεννηματά. Έγινε αρχηγός κόμματος, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης, έχει διατελέσει υπουργός. Δεν είναι εύλογο να διακινδυνεύσει την ενότητα, ουσιαστικά την ύπαρξη του μικρού κόμματός της, μετατρεπόμενη εκουσίως σε άθυρμα του ΣΥΡΙΖΑ, για ευτελείς λόγους όπως η απόλαυση για μια ακόμη φορά, της υπουργικής καρέκλας.

Σαφώς πάντως δημιουργεί απορίες η στάση της. Έως την αναγκαστική απομάκρυνση Βενιζέλου είχε αντισταθεί σθεναρά, έως και εντυπωσιακά, στο θερμό προεκλογικό κλίμα, διατηρώντας τις δυνάμεις του νέου κόμματος. Φυσικά δεν είναι μόνο δικό της κατόρθωμα. Σε αυτό συνέβαλαν: Η συγκινησιακή προσήλωση των τελευταίων… Μοϊκανών του πράσινου στρατοπέδου στο κόμμα τους, η «πατρογονική» αντιδεξιά τους τοποθέτηση, και συνάμα η εχθρότητά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της μισερής και χυδαίας συμπεριφοράς του απέναντί τους κατά την περίοδο του αντιμνημονιακού του οίστρου.

Ήδη τους βουλευτές τους έζωσαν τα φίδια μετά το ραντεβού του καφέ, σε σημείο που και ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Γκεγκέρογλου αισθάνθηκε την ανάγκη να αρθρογραφήσει προκειμένου να παραθέσει σειρά λόγων για τους οποίους θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «αναξιόπιστο». Το ίδια περίπου έγραψε και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου στο liberal). Φαινομενικά δείχνουν να είναι στην ίδια πλευρά, τουλάχιστον όσον αφορά την στάση του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο οι δύο ήρθαν σε άγρια σύγκρουση κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Η αφορμή ήταν η στάση που θα κρατούσε το κόμμα στη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, στη θέση του υπάρχοντος «Σισμανόγλειου».

Ο βουλευτής Δημήτρης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για την σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το περιρρέον κλίμα που προοιωνίζεται μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ -ΣΥΡΙΖΑ, βοηθούσης της απλής αναλογικής. Στον Κωσταντόπουλο απάντησε ο Γκεγκέρογλου, με τρόπο που ακούστηκε ειρωνικός. Εξεμάνη η Γιαννακοπούλου «πως μιλάς έτσι, γίδια μας πέρασες;», οι φωνές υψώθηκαν και αντήχησαν στους διαδρόμους της Βουλής. Στον χώρο συνεδρίασης εισήλθαν θορυβημένοι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Γεννηματά Μανώλης Όθωνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Να σημειωθεί ότι η Γιαννακοπούλου και άλλοι βουλευτές ήταν υπέρ της ψήφισης για την ανέγερση του Νοσοκομείου, καθώς εκτιμούσαν ότι δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους την άρνηση. Είχε ήδη προϋπάρξει δυσαρέσκεια με την -ακατανόητη για την στήλη - καταψήφιση της τροπολογίας για τις ΜΚΟ.

Ως έκρηξη της κυοφορούμενης έντασης ήταν η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τον Γραμματέα, τον διευθυντή της Κ.Ο. και στους συντρόφους της βουλευτές.

Σε αυτή εκφράζει τον προβληματισμό της και τις ενστάσεις της για τη λειτουργία της Κ.Ο. και φυσικά στις φήμες που διατρέχουν την σχέση του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζει ότι έχει ότι όλη αυτή η φημολογία για μορατόριουμ με ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στη Βουλή (και όχι μόνο), δεν στηρίζονται σε καμιά απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος Αλλαγής, ούτε σε αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ. του ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνει ότι δικαίως η συζήτηση αυτή δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση.

Σημειωτέον ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για ενδεχόμενο εναγκαλισμό (και εξ αυτού, πνιγμό) από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την έλλειψη συναπόφασης στα Όργανα. Στο ίδιο μήκος κύματος συντονίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις που πλέον εξωτερικεύονται γιατί - λένε- δεν δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν στο εσωτερικό, καίνε την ενδεχόμενη συμπόρευση ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ. Η τουλάχιστον δημιουργούν τέτοια προσκόμματα που θα είναι σαν η Γεννηματά να επιχειρεί τη διάλυση του εύθραυστου κόμματό της.