Οι αναφορές Μητσοτάκη που «έκαψαν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Οι αναφορές Μητσοτάκη που «έκαψαν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Τα τελευταία 24ωρα πολλά ειπώθηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν για ορισμένα σενάρια που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να γράψουν και ημερομηνίες εκλογών μέσα στον Ιούλιο ή εντός των δύο πρώτων μηνών του φθινοπώρου. Βασικό στοιχείο του σεναρίου για την αναζήτηση από πλευράς Μητσοτάκη μίας νέας λαϊκής εντολής ήταν η άσχημη κατάσταση της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τα σενάρια αυτά κανείς από τον στενό κύκλο συνομιλητών του πρωθυπουργού δεν τα υιοθέτησε στο δημόσιο λόγο και θέλησαν μάλιστα να τα απορρίψουν ευθύς εξαρχής. 

Το απόγευμα όμως της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την παρουσίαση του πλαισίου στήριξης της εργασίας και της τουριστικής βιομηχανίας και το τηλεοπτικό του μήνυμα  φρόντισε  με την σειρά του, με κομψό , έμμεσο αλλά σαφή τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. 

Στην πολιτική είναι γνωστό ότι μία σκέψη σου μπορεί είτε να την πεις ανοιχτά ή να μην την πεις και να την περιγράψεις με άλλα λόγια. Το μήνυμα και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι εξίσου δυνατό. 

Στην τηλεοπτική του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε την δεύτερη οδό, έχοντας ως στόχο να τονίσει εμμέσως πλην σαφώς ότι προτεραιότητά του είναι η ανάταξη της χώρας και ουχί η κάλπη. 

«...Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας... Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ενδιαφέρον έχει να μείνουμε στη φράση «πόλεμος της οικονομίας» και στα «πολεμοφόδια για την μάχη που έρχεται». Ποιός άραγε ηγέτης  μιας χώρας προετοιμάζει τους πολίτες για έναν «πόλεμο» και εν μέσω αυτού του «πολέμου», προκηρύσσει εκλογές; Μάλλον κανείς. 

«...Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός. Άραγε αφού η χώρα έχει μπει σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως λέει , μπορεί να πάει και σε εκλογές; Μάλλον δύσκολα, είναι η απάντηση. 

Με άλλα λόγια το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προφανώς και είχε ως κεντρικό του στόχο την περιγραφή του σχεδίου που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση  τους επόμενους μήνες, όμως αν θελήσει κάποιος να δει πίσω από τις λέξεις, είναι φανερό ότι με έναν πλάγιο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι στον σχεδιασμό του πρόωρες κάλπες δεν υπάρχουν....