Οι 10 περιπτώσεις υπουργών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «κρύφτηκαν» πίσω από τον νόμο περί ευθύνης

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 10:17
-A +A
Οι 10 περιπτώσεις υπουργών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «κρύφτηκαν» πίσω από τον νόμο περί ευθύνης

Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης να «πρωτοστατούν» για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 86 του Συντάγματος όσον αφορά τον νόμο περι ευθύνης υπουργών, ωστόσο μια σειρά από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια «κρύφτηκαν» συστηματικά πίσω από τις διατάξεις του νόμου.

Την προνομιακή ασυλία αξιοποίησαν στελέχη της κυβέρνησης ακόμα για υποθέσεις που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά τους καθήκοντα, όπως σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης. 

Τα επίσημα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, από το 2016 έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την πρακτική που έχει ακολουθηθεί από αρκετούς υπουργούς και βουλευτές για δικογραφίες που έχουν φτάσει στη συγκεκριμένη Επιτροπή με τα συνοδευτικά αιτήματα για άρση της ασυλίας τους.

Στις ακόλουθες περιπτώσεις, οι «διωκόμενοι» υπουργοί ζητούν να μην ικανοποιηθεί το δικαστικό αίτημα άρσης της ασυλίας τους αλλά να υπαχθούν οι υποθέσεις τους στο άρθρο 86 του Συντάγματος και κατ' επέκταση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Αναλυτικά οι περιπτώσεις:

Σύμφωνα με υπόμνημα, το οποίο δημοσιεύει το protothema.gr, που έστειλε o κ. Νίκος Παππάς προς τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας κατά την εξέταση της δικογραφίας που διαβίβασε η δικαιοσύνη μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου για περιστατικό που συνέβη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «η άσκηση της εγκλήσεως αυτής είναι όλως προσχηματική και αβάσιμη και πιστοποίηση του γεγονότος αυτού συνιστά το ότι ο εγκαλών την υπέβαλε μετά την πάροδο πλέον του ενάμιση έτους από την ανωτέρω δήλωσή μου, σε χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο της υποτιθέμενης πράξης της συκοφαντικής δυσφήμισης…». Ο υπουργός υποστηρίζει στο τέλος του υπομνήματος ότι «προκύπτει σαφώς ότι η εξεταζόμενη έγκληση και η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της βουλευτικής μου ασυλίας συνδέεται άρρηκτα με την κυβερνητική και πολιτική μου δράση και υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα».

Σε αντίστοιχο υπόμνημα που απέστειλε ο κ. Πάνος Καμμένος στην επιτροπή για τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Χρήστου Πάχτα, αναφέρεται: «επειδή κατά τον χρόνο τέλεσης (ήτοι την 19.3.2018) του φερόμενου αδικήματος, την τέλεση του οποίου αρνούμαι καθ ολοκληρίαν, έφερα την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήτοι της Κυβέρνησης», και επειδή, όπως επισημαίνει, η επιτροπή είναι αρμόδια για εξέταση αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών και όχι υπουργών και άρα η δική του υπόθεση «υπερβαίνει τις αρμοδιότητές» της, ο κ. Καμμένος ζητά «να εισηγηθεί η Επιτροπή την μη άρση της ασυλίας μου». 

Και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα των υπουργών έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία της επιτροπής. Συνολικά, οι 10 περιπτώσεις όπου κυβερνητικά στελέχη κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι οι ακόλουθες: 

Συνεδρίαση 22 Νοέμβριου 2016:
Παύλος Πολάκης: Μετά από μήνυση του Μάριου Σαλμά για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017:
Παύλος Πολάκης: Μετά από έγκληση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΔΗΝ) για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση του Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 30 Νοεμβρίου 2017 :
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση του Στέφανου Χίου.

Συνεδρίαση 18 Απριλίου 2018:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση Σταύρου Θεοδωράκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 28 Ιουνίου 2018:
Όλγα Γεροβασίλη: Μετά από έγκληση Γιώργου Κουμουτσάκου για συκοφαντική δυσφήμιση

Συνεδρίαση 7 Νοεμβρίου 2018:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση Μιράντας Ξαφά , Χαράλαμπου Μάκα και Ηλία Κανέλη για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Συνεδρίαση 22 Νοεμβρίου 2018 :
Νίκος Παππάς: Μετά από έγκληση του δημοσιογράφου Αθανασίου Δημάδη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 4 Δεκεμβρίου 2018 :
Παναγιώτης Καμμένος: Δύο υποθέσεις μετά από μήνυση της Θεοδώρας Μπακογιάννη και Χρήστου Πάχτα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεδρίαση 12 Φεβρουαρίου 2019:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση της εταιρίας «Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ» και Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμισης σχετικά με δηλώσεις του Π. Καμμένου κατά τη συνέντευξη τύπου στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα:

- Γιατί «κρύβουν» στο συρτάρι τις άρσεις ασυλίας Πολάκη - Καμμένου;

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα