«Όχι» από την πλειοψηφία στην κλήση των πυρόπληκτων στη Βουλή

«Όχι» από την πλειοψηφία στην κλήση των πυρόπληκτων στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Υπό τον φόβο να μην ακουστούν τα προβλήματα των πυρόπληκτων ο ΣΥΡΙΖΑ «κρύφτηκε» πίσω από τον Κανονισμό της Βουλής  απέρριψε πρόταση να μεταβούν στο κοινοβούλιο εκπρόσωποί τους. Όλα ξεκίνησαν όταν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (όπου συζητείται η ΠΝΠ για τα μέτρα προς τους πυρόπληκτους) η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να επεκταθεί η συζήτηση και αύριο να έρθουν στη Βουλή φορείς ώστε να διατυπώσουν τη γνώμη τους.

Μάλιστα, με το αίτημα συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία είχε διαφορετική άποψη. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η ΠΝΠ κυρώνεται σε μια συνεδρίαση, αφού δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό της.

Η πλειοψηφία, δε, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, καλώντας την αντιπολίτευση εάν το επιθυμεί να ασκήσει… κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Αδικείτε τη συνεδρίαση γιατί  τώρα κυρώνουμε πράξεις που ήδη υλοποιούνται κ η ενημέρωση επίσης προϋποθέτει συμμετοχή κι άλλων υπουργών.  

Άρα αφορά άλλη διαδικασία που μπορείτε να ζητήσετε είτε με ενημέρωση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου ίσως και κοινή με την επιτροπή οικονομικών ή με κοινοβουλευτικό έλεγχο», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, παρά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Στην ίδια λογική, μάλιστα, κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, αποδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία δεν προτίθεται να ακούσει τους πυρόπληκτους.

«Αποκλείσατε δηλαδή τους εκπροσώπους των πυρόπληκτων να έρθουν να πουν ότι μετά από 4 μήνες στην Αττική δεν έχει γίνει τίποτα», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ενώ ο Θ. Καράογλου ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν επιδιώκει να στήσει κάποιο σόου. «Εμείς λέμε να μας ενημερώσουν για τις εξελίξεις φορείς. Εμείς ως ΝΔ θα επικαιροποιήσουμε και την πρότασή μας για κοινή σύγκλιση επιτροπών για το τι γίνεται στις πυρόπληκτες περιοχές», προσέθεσε.

Ο ίδιος λίγο αργότερα, και μετά την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφία να συναινέσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης τόνισε: «Είναι πασιφανές πως η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν θέλει να ακουστεί στο Κοινοβούλιο η φωνή των πραγματικά αγανακτισμένων. Εκείνων, δηλαδή, που έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση και «πληρώνουν» τις συνέπειες της αναλγησίας και της παθητικότητάς της.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρέπει να γνωρίζουν πως όσο και αν προσπαθούν -με προφάσεις-  να φιμώσουν εκείνους που σύμφωνα με τον κ. Πολάκη «θολώνουν» την κυβερνητική εικόνα, η ώρα της κάλπης είναι κοντά και η φωνή τους θα ακουστεί με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Οι 99 νεκροί της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική και το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου μετατρέπονται σε «αποθήκες ψυχών» θα στοιχειώνουν για πάντα τις συνειδήσεις των συναδέλφων της πλειοψηφίας. Αντί, λοιπόν, να κλαίνε κατόπιν εορτής πάνω από τα συντρίμμια των πολιτικών τους, ας αντιληφθούν ότι  κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». 

Φωτογραφία intime news