«Όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση στο «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Όπισθεν ολοταχώς απο Μαξίμου

«Όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση στο «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Όπισθεν ολοταχώς απο Μαξίμου

Ηχηρό «όχι» για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» για την ΠΓΔΜ, εισέπραξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από σύσσωμη την αντιπολίτευση, στις τηλεφωνικές επαφές που είχε σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Άρνηση που τον οδήγησε σε αναδίπλωση καθώς σε ανακοίνωση του Μαξίμου, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει τις συζητήσεις για την ονοματολογία καθώς πρώτα, όπως λέει, θα πρέπει να συμφωνηθεί «σύνθετη ονομασία με ισχύ για όλες τις χρήσεις» με Συνταγματική Αναθεώρηση που θα εξαλείφει κάθε μορφή αλυτρωτισμού και υλοποίηση της Συνταγματικής αναθεώρησης πριν υπάρξει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς   

Χθες είχαμε την κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Στην επικοινωνία αυτή που έγινε ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ον πρόεδρο της Ν.Δ ότι συζητείται με την πλευρά των Σκοπίων το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» για να λάβει την απάντηση ότι το όνομα αυτό δεν συζητείται.

Σε ανακοίνωση μάλιστα της ΝΔ αναφέρεται ότι «Το όνομα αυτό (σ.σ. “Μακεδονία του Ίλιντεν") συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται στην ανακοίνωση «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει».

Και καταλήγει τονίζοντας πως «γι'' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Σήμερα ο κ.Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλή της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά και σύμφωνα με πληροφορίες της είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και ότι επιδιώκει ένα όνομα erga omnes και λύση στα θέματα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος. Από την πλευρά της η κα. Γεννηματά του είπε ότι είναι κάθετα αντίθετη με την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε επιτομή του αλυτρωτισμού τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη, όπου του επανέλαβε ότι δεν συζητά το όνομα περί «Μακεδονίας του Ιλεγκεν». Ο κ. Θεοδωράκης του τόνισε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις με το όνομα και ότι στάση του θα εξαρτηθεί από την τελική λύση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτσούμπας είπε πως το Κομουνιστικό Κόμμα απορρίπτει το όνομα στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος Ίλιντεν καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα και υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, η συγκεκριμένη ονομασία αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό κάτι το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

Ανακοίνωση Μαξίμου

Μετά τις τηλεφωνικές επαφές , σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι, «κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.»