Ο Τσίπρας ενθαρρύνει την εκλογολογία εγκλωβισμένος στην ηττοπάθεια

Ο Τσίπρας ενθαρρύνει την εκλογολογία εγκλωβισμένος στην ηττοπάθεια

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δε θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη αφορμή ο Αλέξης Τσίπρας για να καταστήσει σαφές ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Η σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αμφιβολία ήταν ένα πρώτης τάξεως πολιτικό γεγονός, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να βάλει τέλος στην εκλογολογία των τελευταίων μηνών.

Και όμως εκείνος δεν το έκανε. Σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του ενώπιον του κομματικού του οργάνου δεν είπε τίποτα, ούτε καν υπονόησε ότι οι κάλπες θα στηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για μια απλή παράλειψη; Ένα τυχαίο γεγονός;

Είναι απολύτως αφελές να πιστέψουμε ότι ο πρωθυπουργός απλώς ξέχασε να πει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ενώπιον των κομματικών στελεχών. Η μη αναφορά του στον χρόνο των εκλογών ή έστω στην προσήλωση της κυβέρνησης περί ολοκλήρωσης της θητείας κάτι κρύβει.

Μία λοιπόν είναι η εξήγηση. Σχεδόν 90 μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμα αποφασίσει το τι θα πράξει με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Δεν έχει κατασταλάξει στο ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για το κόμμα του, ώστε να δώσει μία μάχη που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη για να κερδηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον είχε λάβει την απόφασή του, όπως είναι άλλωστε η προσωπική του επιθυμία, να πάει τον Οκτώβριο τότε σίγουρα θα το τόνιζε και ενώπιον του κομματικού οργάνου.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επισημαίνει στο δημόσιο λόγο του ότι όλα πάνε κατ'' ευχήν και πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών, η αλήθεια όμως είναι όπως και ο ίδιος γνωρίζει καλά, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος κάθε άλλο παρά καλή είναι.

Με γνώμονα λοιπόν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου. Μέσα από τη ψήφιση των λεγόμενων «θετικών» μέτρων όπως οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορείες, τις οποίες ακόμα και μονομερώς θα κάνει νόμο του κράτους, θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το εμπεδωμένο κλίμα της επερχόμενης ήττας στην κοινωνία.

Η κρίσιμη περίοδος λοιπόν προσδιορίζεται για κάπου γύρω στο Πάσχα, όταν και ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Αυτή την στιγμή πάντως μοιάζει απολύτως εγκλωβισμένος σε ένα ατέλειωτο σπιράλ ηττοπάθειας, το οποίο του καθιστά κάθε πολιτική πρωτοβουλία κάθε κίνηση εκ των προτέρων χαμένη.

Tην ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στα στελέχη της ΝΔ να ανεβάσουν στροφές είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάιο είτε το φθινόπωρο. Οι περιοδείες του πυκνώνουν και η στρατηγική του εστιάζεται εξίσου πλέον και σε εκείνους που στις τελευταίες εκλογές δε ψήφισαν ΝΔ.

Από την Μαγνησία ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, καλώντας όλους όσοι «έφυγαν από την ΝΔ να επιστρέψουν σπίτι τους, γιατί η ΝΔ τους χρειάζεται όσο ποτέ και επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε τη συμπόρευση ανθρώπων και από άλλους πολιτικούς χώρους» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ξεκαθαρίζοντας ότι η πρώτη κάλπη που θα στηθεί για τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, θα είναι το πρώτο μήνυμα ήττας για την κυβέρνηση.

Επόμενος σταθμός για τον κ.Μητσοτάκη, την Τετάρτη η Ρόδος ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στις ΗΠΑ.