Ο Τόσκας τα γυρνάει για τα Εξάρχεια: Υπάρχουν προβλήματα - Εντείνουμε τις προσπάθειες να τα λύσουμε

Ο Τόσκας τα γυρνάει για τα Εξάρχεια: Υπάρχουν προβλήματα - Εντείνουμε τις προσπάθειες να τα λύσουμε

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στα σχοινιά στριμώχτηκε ο Νίκος Τόσκας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την εγκληματικότητα στα Εξάρχεια όσο και για τη δράση του Ρουβίκωνα. Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου έφεραν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προ των ευθυνών του και μάλιστα τον ανάγκασαν να παραδεχτεί ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν όντως προβλήματα. Η δήλωση αυτή έρχεται προφανώς σε αντιδιαστολή με τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του για τις συλλήψεις στην περιοχή, όταν λίγο πολύ παρουσίασε τα Εξάρχεια ως μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

«Δεν μπορείτε να είστε απαθής στην κατάσταση για είναι εμφανείς οι διασυνδέσεις αναρχικών με τρομοκράτες», τόνισε ο Μ. Χαρακόπουλος, με τον υπουργό να επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις στην περιοχή, κατά 28,13% την τελευταία τριετία.

Ειδική αναφορά έκανε στο Ρουβίκωνα, λέγοντας ότι έχει προχωρήσει 128 συλλήψεις μελών του, για τους οποίους έχουν σχηματισθεί 58 δικογραφίες. «Άρα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αφεθεί να κάνουν το έργο τους. Αυτά που λέει ο κ. Χαρακόπουλος δεν έχουν καμία σχέση με πραγματικότητα, υποστήριξε ενώ επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί η περιπολίες στα Εξαρχία. Είπε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις αστυνομικές αρχές, φωτογραφίζοντας πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ του Ρουβίκωνα ή άλλων αναρχικών ομάδων.

«Δεν λέμε ότι ήταν ιδανική η κατάσταση στα Εξάρχεια, αλλά ποτέ δεν ήταν σε αυτά τα χάλια που είναι επί ημερών σας επειδή θέλετε να χαϊδεύετε του Ρουβίκωνες που είναι δικά σας παιδιά», απάντησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο ίδιος, πάντως, αναφερόμενος στους πρόσφατους προπηλακισμούς στελεχών της κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ καταδικάζει κάθε μορφής βίας χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. «Εσείς εκθρέψατε το τέρας του λαϊκισμού και τώρα που σας δαγκώνει φωνασκείτε», είπε ο κ. Χαρακόπουλος, υπενθυμίζοντας τις κρεμάλες στις πλατείες και τους Γερμανοτσολιάδες.

Ο Ν. Τόσκας καλωσόρισε την δήλωση Χαρακόπουλου περί καταδίκης, επέμεινε όμως στη γνωστή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πίσω από τα γιουχαΐσματα βρίσκονται στελέχη της Χρυσής Αυγής σε αγαστή συνεργασία με της ΝΔ.

Την σκυτάλη πήρε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία υπογράμμισε με νόημα:  «Πείτε μου όσους αριθμούς θέλετε αλλά με το χέρι στην καρδιά. Εγώ άκουσα κατοίκους να λένε ότι το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι μόνο Ρουβίκωνες ή  οι μπαχαλάκηδες αλλά και το οργανωμένο έγκλημα,  μαφίες. Οι κάτοικοι βιώνουν το φόβο στην καθημερινότητά τους». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας αναγκάστηκε να  οπισθοχωρήσει. «Όπως δέχομαι κι εγώ ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε -και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας- να δείτε και εσείς σε σχέση με άλλες περιοχές το κέντρο της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, χαρακτήρισε παραμύθια τα περί εντολών στην ΕΛΑΣ να μην προχωρούν σε συλλήψεις αναρχικών.