8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

O τέταρτος χρόνος θητείας της κυβέρνησης, η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το σενάριο της κάλπης

O τέταρτος χρόνος θητείας της κυβέρνησης, η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το σενάριο της κάλπης
Φωτογραφία αρχείου

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου επισήμως η κυβέρνηση μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής της θητείας. Με τη συζήτηση περί φθινοπωρινών εκλογών να παραμένει πάντα ανοιχτή, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει ευθέως στο χρόνο που απομένει (είτε οι κάλπες στηθούν τον Σεπτέμβριο είτε την άνοιξη του 2023) να συγκριθεί με την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό, από εδώ και στο εξής οι αναφορές στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση και το τι έκανε πράξη θα πολλαπλασιαστούν.

Στελέχη του Μαξίμου εκτιμούν ότι έτσι, όταν οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, θα γνωρίζουν ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ έκανε πράξη τις περισσότερες των δεσμεύσεων της. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν την Πέμπτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να παραχωρήσει ραδιοφωνική συνέντευξη, όπου και θα αναφερθεί σε όλα στρέφοντας τη συζήτηση στη σύγκριση, η οποία άλλωστε αποτελεί και τον πυρήνα κάθε εκλογικής διαδικασίας. «Οι πολίτες θα έχουν επιλέξουν την πρόοδο, τη σταθερότητα και τη συνέπεια από τη μία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα από την άλλη» επιμένουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, θυμίζοντας μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε συγκυβερνήτη τον Γιάνη Βαρουφάκη που το 2015 έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία.

Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική όπου και εκεί πρωταρχικό μέλημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι η ανάδειξη των μεγάλων διαφορών στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων θεμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αποδείξουμε ότι η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς» ξεκαθαρίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που απομένει μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης του θα είναι πυκνός. Καλά πληροφορημένη πηγή επισημαίνει στο Liberal ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού μέχρι και τις αρχές Αυγούστου θα είναι φορτωμένο, κυρίως με στοχευμένες επισκέψεις εντός Ελλάδας και με ελάχιστες υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Όσο οι μέρες περνούν φαίνεται ότι το βασικό σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου είναι η προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου. Ένα σενάριο που προφανώς για να υλοποιηθεί έχει και προϋποθέσεις και αστερίσκους. Όλα θα κριθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μέχρι τότε όλα είναι... ανοιχτά.