Ο ΣΥΡΙΖΑ «χρηματοδοτούσε» έργα δήμων με «αέρα» 1,2 δισ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χρηματοδοτούσε» έργα δήμων με «αέρα» 1,2 δισ.

Της Νικολέττας Μουτούση 

Με... αέρα επιχείρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποσχεθεί σε δήμους τη δημοπράτηση έργων μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αρχική σύμβαση το 2013 για το πρόγραμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανερχόταν σε 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τον Ιούνιο του 2017 περιορίστηκαν σε 134 εκατομμύρια ευρώ με την υλοποίηση όλων των έργων να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης νομοθετεί τον Φιλόδημο, αλλά αιφνιδίως στη σχετική υπουργική απόφαση του Απριλίου 2018 «βρέθηκαν» 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα από τα μόλις 134 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ήδη, στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 21 έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει δημοπρατήσεις για 170 έργα ύψους 450 εκατομμυρίων. Στην πράξη με τα έργα αυτά υπάρχει υπέρβαση κατά 346 εκατομμύρια ευρώ από τα προβλεπόμενα 134 εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παράλληλα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε από τον προκάτοχο του της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάξεις στο πρόγραμμα Φιλόδημος για 502 έργα ύψους 1,235 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από κάποιο συγκεκριμένο προϋπολογισθέν κονδύλι. Αυτό συνεπάγεται πως τα 502 αυτά έργα βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, όπως επίσης και πάνω από τα μισά που έχουν δημοπρατηθεί.

Διαπιστώνεται δηλαδή μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις εντάξεις του προγράμματος και τους διαθέσιμους πόρους της εν ισχύ δανειακής σύμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ενδεικτικό είναι πως βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων για έργα από δήμους δεν υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια το χρόνο.

«Όλα αυτά που σας είπα θα μπορούσαν να τινάξουν κανονικά στον αέρα την ίδια την λειτουργία των δήμων, τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΚΕΔΕ.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το βαρίδι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη σημερινή, από το υπουργείο Εσωτερικών θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης κάποιων στα ΠΕΠ ή στα τομεακά προγράμματα ή σε άλλη περίπτωση θα επιχειρηθεί να περάσουν στο νέο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ που προωθείται τώρα.