Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «συμφωνία των Πρεσπών» και για τα... Δωδεκάνησα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «συμφωνία των Πρεσπών» και για τα... Δωδεκάνησα

Συναγερμό έχει σημάνει η δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού σύμφωνα με την οποία «ζηλεύει» του Μακεδόνες διότι δεν έχει υπογράψει ως Δωδεκανήσιος μια αντίστοιχη συμφωνία με την... Τουρκία.

Οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης άναυδοι στην αρχή, ανήσυχοι στη συνέχεια παρακολούθησαν τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και να υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο και στο Αιγαίο.

«Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: « Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Σε μας πετάνε αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες. Έχετε πρόβλημα με τα σύνορα; Εμάς διεκδικούν τα νησιά μας και συνεχώς ζητούν περισσότερα».

«Εμείς» συνέχισε «έχουμε πρόβλημα δραστηριοτήτων που εσείς δεν έχετε. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια γιατί αντιμετωπίζουν τούρκικα πλοία».

Όπως είναι φυσικό η... ζήλια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε συναγερμό και προκάλεσε αναστάτωση, αφού ουδείς πλέον μπορεί να θεωρήσει αδύνατον να υπάρχουν εξελίξεις σε θέματα όπως τα Ελληνοτουρκικά με δυσάρεστες συνέπειες ανάλογες με τα τετελεσμένα που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καματερού:

«Είμαι περήφανος, όμως, με αυτήν τη Συμφωνία, γιατί τώρα μπορώ να απευθύνομαι στους Έλληνες, τους συμπατριώτες μου, τους Μακεδόνες και να τους πω: «Σας ζηλεύουμε εμείς οι Δωδεκανήσιοι. Σας ζηλεύουμε αγαπητοί συμπατριώτες».

Γιατί; Θα σας ρωτήσω το εξής. Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Εμείς στην Δωδεκάνησο και στα νησιά μας, που είμαστε στην παραμεθόριο -και εσείς είστε παραμεθόριος - πετάνε κάθε μέρα από πάνω δεκάδες τα αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες.

Έχετε πρόβλημα με τα σύνορά σας και πολύ περισσότερο με την τωρινή Συμφωνία που το λύνει και δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση; Όχι! Για ρωτήστε εμάς. Διεκδικούν τα νησιά μας, κάθε μέρα και περισσότερα. Για ρωτήστε εμάς εάν έχουμε πρόβλημα δραστηριοτήτων στην παραμεθόριο, που εσείς δεν έχετε. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια. Αντιμετωπίζουν τα τουρκικά πολεμικά.

Πολύ θα θέλαμε, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες, να είχαμε τη δυνατότητα, όπως εσείς, να έχουμε μία τέτοια γειτονική χώρα, να έχουμε μία τέτοια κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, όπου να μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια Συμφωνία, όπου να ζούμε ειρηνικά, όπου να μην έχουμε κανένα κίνδυνο και να έχουμε καθημερινές ανταλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής.

Εμείς, βέβαια από κάτω -ο κόσμος- το προσπαθούμε, το κάνουμε. Για ρωτήστε στο Καστελόριζο -που είναι πέντε λεπτά κουπί με τη βάρκα για να πάνε, ενώ για να έρθουν στην Αθήνα θέλουν τριάντα ώρες με το πλοίο- εάν τους βολεύει να πηγαίνουν απέναντι -από το να πιούν καφέ μέχρι το να πάνε στον οδοντίατρο ή για εξετάσεις- και να έρχονται και οι γείτονες στο Καστελόριζο και να ανταλλάσσουν οικονομικές, κοινωνικές, και άλλες υποχρεώσεις και συμφωνίες.

Πόσο καλά θα ήμασταν και εμείς εάν είχαμε μία Συμφωνία, ώστε να είχαμε τέτοιες σχέσεις με τους γείτονες και να μην είχαμε αυτά εδώ τα προβλήματα; Πόσο καλά θα ήμασταν να πηγαίναμε απέναντι -που είναι κοντά- και να είχαμε ένα σωρό δραστηριότητες, ενώ τώρα πρέπει να πηγαίνουμε επί ώρες και επί μέρες από εδώ και από εκεί; Σας ζηλεύουμε, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες. Να το ξέρετε και λάβετέ το υπόψη σας.»