Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φραγμό στον «ύστερο καπιταλισμό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φραγμό στον «ύστερο καπιταλισμό»

Με μια διακήρυξη «επαναστατικού» περιεχομένου ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ενώ ταυτόχρονα δηλώνει μέσω της πολιτικής διακήρυξης που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έτοιμος να αλλάξει...

«Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός». Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στη διακήρυξη, «οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας»

«Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81» αναφέρεται στην πολιτική διακήρυξη. 

Επίσης, στη διακήρυξη επαναφέρεται το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» επισημαίνοντας ότι «σήμερα παίρνει ακόμη πιο επιτακτική μορφή» και υπό τον τίτλο «Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» απευθύνει κάλεσμα ένταξης που θέλει να απευθυνθεί σε όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, νέους, άνεργους, εργαζόμενους, επισφαλείς εργαζόμενους.

Δίνεται βάση στην οικολογία και τίθεται η κλιματική κρίση ως ένα βασικό πρόταγμα για την εποχή μας, στο πώς πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. «Πρόκειται για ένα κάλεσμα που αποσκοπεί όχι μόνο να τους εκπροσωπήσει αλλά μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα προοδευτική πλειοψηφία στη χώρα», σημειώνεται

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπήρξαν σχόλια σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κλείσιμο της συνεδρίασης συνόδευσε συζήτηση για τροπολογίες ως επί το πλείστον επεξηγηματικού χαρακτήρα.

Οι κομματικές πηγές επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε έμφαση στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία στελεχών αλλά και του κ. Τσίπρα, «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».

Η Διακήρυξη θα αποτελέσει τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αύριο το βράδυ στο φεστιβάλ Σπούτνικ, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ