7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιολόγηση και οι απεργίες των εκπαιδευτικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιολόγηση και οι απεργίες των εκπαιδευτικών

Μέχρι και σβήσιμο των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος για όσους εκπαιδευτικούς απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά αντιδράσεις κυρίως των συνδικαλιστών. «Να μην φοβηθούν και να αγωνιστούν» είναι το μήνυμα που στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση, που σημειωτέον έχει στηρίξει σημαντικό κομμάτι του αφηγήματος περί «οργής και αγανάκτησης» στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας.

Η προτροπή σε απεργιακές κινητοποιήσεις σαφείς και ξεκάθαρη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο η αναφορά στο γεγονός πως η απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα του χώρου για το ζήτημα της αξιοποίησης είναι νόμιμη και καλύπτεται από την ΑΔΕΔΥ την ώρα που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέας έχει καταθέσει αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Κουμουνδούρου.

Από την περσινή περίοδο άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επενδύσει στις αναμενόμενες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, είτε υποδαυλίζοντας τους φοιτητές με αφορμή το άσυλο και την πανεπιστημιακή αστυνομία, είτε με το θέμα των σχολείων και τη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας. Το θέμα των εκπαιδευτικών παραμένει σε προτεραιότητα από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση, η οποία αφορά στην αξιολόγηση ενός κλάδου ο ρόλος του οποίου είναι να παιδαγωγεί και να αξιολογεί τους μαθητές, προχώρησε.

Αρκεί να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίζει πως η αξιολόγηση αποτελεί πρόσχημα για απολύσεις, ενώ στην απάντηση ότι με βάσει αυτή θα επιτευχθεί και το σχέδιο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που δεν θα ανταποκριθούν στα κριτήρια είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτουργεί εκδικητικά και ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στην Παιδεία «απαξιωτικά»

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί οργής, καθώς και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και εικόνας νεοαγανακτισμένων, έχει στηριχθεί στο χώρο της Παιδείας. Θεωρείται προνομιακό πεδίο κυρίως λόγω της ευκολίας με την οποία εκπαιδευτικοί μαθητές και φοιτητές προχωρούν σε μαζικότερες κινητοποιήσεις ή κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια. Οι καταλήψεις σχολείων αυτή την περίοδο με αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφουν ακόμη και τις σχετικές λίστες που επικαλούνται όσοι πρωτοστατούν σε αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Νίκος Φίλης ήλθε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό απλά να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της Κουμουνδούρου ως ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του κόμματος. Αφενός άνοιξε ομπρέλα προστασίας σε όσους μετάσχουν στις κινητοποιήσεις, αφετέρου υποστήριξε πως η απεργία των εκπαιδευτικών είναι νόμιμη και έχει και τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ...

Συνέχισε όμως και περαιτέρω, αφού ανακοίνωσε (δεν είναι η πρώτη φορά) πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση «θα σβήσει» τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους απέχουν από την αξιολόγηση

«Εμείς είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Έχουμε πει πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα σβήσει όλες τις αντισυνταγματικές συνέπειες που προκύπτουν σε βάρος των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο αυτό, εάν δηλαδή δεν λάβουν μέρος στην αξιολόγηση», είπε, καλώντας τους να λάβουν μέρος σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια.

«Να μην φοβηθούν και να αγωνιστούν», ήταν επί λέξη η σχετική δήλωσή του που δείχνει την προσπάθεια αλλά και την αγωνία της Κουμουνδούρου να βγουν στους δρόμους εκπαιδευτικοί φοιτητές και μαθητές ώστε να αποκτήσει βάση και το σχετικό αφήγημα...