Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζει την Αναθεώρηση - θα καταψηφίσει την πρότασή του για την εκλογή Προέδρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζει την Αναθεώρηση - θα καταψηφίσει την πρότασή του για την εκλογή Προέδρου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε κοινοβουλευτική παρωδία τείνει να εξελιχθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο οι βουλευτές του να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην περάσει η πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ που φέρεται διατεθειμένη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε το Μαξίμου που αναζητεί διέξοδο φτάνοντας ακόμη και στο σημείο ευτελισμού της διαδικασίας που το ίδιο άνοιξε σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο γεγονός ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση του άρθρου και από τη Ν.Δ., δηλαδή με πάνω από 180 ψήφους, το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ'' επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφαιρώντας το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.

Το σχετικό σενάριο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ομολόγησε: «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά»!

Σχολιάζοντας, μάλιστα, πηγές από τη ΝΔ τη νέα σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει την διαδικασία καταψηφίζοντας τη πρόταση του σημείωναν: «Συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους».

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εισηγητές θα υπάρξουν δύο, ένα που θα περιέχει την πρόταση της ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και με τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει ένα παιχνίδι προκειμένου να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή. Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο θα περιέχεται και το περιεχόμενο της αναθεωρητέας διάταξης κι όχι απλά το περιεχόμενο! Την ίδια ώρα, στο αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφεται μόνο ο τίτλος του αναθεωρητέου άρθρου. Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται έντονα ότι με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει δια της πλαγίας οδού την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι και στα δύο ψηφοδέλτια θα μπορούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, εντούτοις η καταμέτρηση δεν θα γίνει αθροιστικά σε ομοειδείς προτάσεις, αλλά χωριστά ανά ψηφοδέλτιο.