8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Ο Σπίρτζης «καταργεί» το ΤΕΕ από την επιτροπή για την έγκριση έργων στον αιγιαλό – Έντονη αντίδραση Στασινού

Ο Σπίρτζης «καταργεί» το ΤΕΕ από την επιτροπή για την έγκριση έργων στον αιγιαλό – Έντονη αντίδραση Στασινού

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ έχει προκαλέσει μια (εκπρόθεσμη) τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει στην επιτροπή που εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό για την έγκριση ή μη προσωρινών ή μόνιμων έργων και κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό ο λόγος της εκδίωξης του εκπροσώπου του ΤΕΕ, που επικαλείται ο υπουργός είναι η απλοποίηση της λειτουργίας της εννεαμελούς επιτροπής! Την ίδια ώρα, όμως, παραμένουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Πρόκειται καταφανώς περί αστείας δικαιολογίας, όταν υποστηρίζεται ότι την απλοποίηση λειτουργίας μιας επιτροπής την υπηρετεί η απομάκρυνση του μόνου μη ελεγχόμενου από την κυβέρνηση μέλους της», αναφέρει ο κ. Στασινός και ζητά να αποσυρθεί η σχετική ρύθμιση.

Υπογραμμίζει, δε, ότι είναι αδιανόητο οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να θεωρούν ότι το ΤΕΕ δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον «Μου φαίνεται επίσης αδιανόητο ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που ανέθεσε στο ΤΕΕ την υλοποίηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία καταπολεμά αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία, να θεωρεί ότι η εκπροσώπηση του ΤΕΕ υποσκάπτει την αποτελεσματική λειτουργία των επιτροπών του δημοσίου.

Ακόμη πιο αδιανόητο είναι να πιστεύει ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, μηχανικός ο ίδιος, που ανακοίνωσε αμέσως μετά τις πυρκαγιές στην Αττική τη συνεργασία με το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ότι το Επιμελητήριο των Μηχανικών δυσκολεύει το έργο της δημόσιας διοίκησης.

Είναι αδύνατον να τα πιστεύουν όλα αυτά. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν διάβασαν ή δεν κατάλαβαν τί υπέγραφαν.

Είναι επίσης αδιανόητο να σκεφτόμαστε ότι κάποιος θέλει να κρύψει από τον ακηδεμόνευτο εκπρόσωπο των Ελλήνων Μηχανικών, άρα και από την κοινωνία, κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά έργα ή κατασκευές στον αιγιαλό ή την παραλία, που είναι δημόσια αγαθά.

Ωστόσο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει και δεν αποσύρει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία, προφανώς θα διαψευστώ και θα ισχύουν όλα τα παραπάνω αδιανόητα.

Αν η κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει άμεσα τη στάση της, και δεν αποσύρει την τροπολογία για τον αιγιαλό, που κατατέθηκε στο άσχετο νομοσχέδιο για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, καλώ τα πολιτικά κόμματα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει αυτήν την τροπολογία, για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Καθένας διαλέγει τί υπηρετεί με την ψήφο του», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλε  προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής των Ελλήνων.