Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επισκέπτεται το Ραμάντι δύο ημέρες μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επισκέπτεται το Ραμάντι δύο ημέρες μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι έφτασε σήμερα στην πόλη Ραμάντι, την οποία κατέλαβαν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις αφού εκδίωξαν, έπειτα από σφοδρές μάχες, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση αυτής της σημαντικής νίκης, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρακινός πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη ρημαγμένη πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε ότι ο Αμπάντι συνεχάρη τους άνδρες του ιρακινού στρατού που συνεχίζουν την αποναρκοθέτηση στο Ραμάντι. Οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει εκατοντάδες βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους και κτίρια, στο κέντρο της πόλης.

Μετά την κατάληψη του Ραμάντι, την Κυριακή, ο Αμπάντι δεσμεύτηκε ότι εντός του 2016 θα απελευθερωθεί και η υπόλοιπη χώρα. "Το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης. Το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων νικών που θα βάλουν τέλος στην παρουσία του Νταές στο Ιράκ", είπε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Η νίκη στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, αναμένεται ότι θα εμψυχώσει τις ένοπλες δυνάμεις που είχαν δεχτεί έντονες επικρίσεις για την ντροπιαστική υποχώρησή τους, τον Ιούνιο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε αιφνιδιαστικά να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ.