Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί, το θέμα είναι κατά πόσο θα γίνει πιστευτός 

Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί, το θέμα είναι κατά πόσο θα γίνει πιστευτός 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολύς λόγος γίνεται για το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλοι αναρωτιούνται για το τί θα εξαγγείλει και σε τ θα δεσμευθεί. Στην πραγματικότητα το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολήσει  είναι το  κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τα όσα πει.

Μην ξεχνάμε ότι το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας ένα κακό προηγούμενο για τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός επιστρέφει στον τόπο των εξαγγελιών, στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εξαγγείλει το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», με παροχές 12 δις ευρώ που τελικά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.  

Στο πλαίσιο αυτό ας δούμε το τι έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «ναρκοθετώντας» ουσιαστικά από πριν, την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Νέες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022,  υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060 αποτελούν το περίγραμμα της ήδη προδιαγεγραμμένης πορείας για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πραγματική σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα: 

- Οι οφειλές των Ελλήνων στην εφορία αγγίζουν τα 102 δισ. ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ,φορολογικές εκκρεμότητες τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν. 

- 1.143.000 πολίτες  έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. 

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν κολλημένες στα 2,7 δισ. ευρώ. 

- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου κατά 760 εκατομμύρια. 

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις διαρκώς μειώνονται.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλος αντίπαλος για τον πρωθυπουργό είναι ο ίδιος του ο εαυτός και ο βαθμός αξιοπιστίας του, την οποία αμφισβητεί ευθέως η αντιπολίτευση. 

Ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχοποιεί προσωπικά τον κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια λόγων και πράξεων, γιαυτό και γαλάζια στελέχη παραθέτουν μία σειρά δεσμεύσεων και δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Τσίπρα οι οποίες ποτέ δεν έγιναν πράξη, όπως αναφέρει η Πειραιώς: 

- Για την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός έλεγε: «Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένονται να φτάσουν στο 2% για το τρέχον έτος». 

Η πραγματικότητα  όμως  ήταν ότι ενώ ο αρχικός στόχος για την ανάπτυξη το 2017 ήταν 2,6, τελικά αυτή ούτε το 2% δεν πλησίασε, αφού έκλεισε στο 1,4%, σχεδόν στο μισό του στόχου. 

- Για τις επενδύσεις ο κ.Τσίπρας  τόνιζε: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση». 

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των επενδύσεων το 2018 είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας.  

- Για τη δημόσια διοίκηση σημείωνε: «Στο παρελθόν δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων». Η πραγματικότητα είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν κατά 25%. Από 60.692 σε 75.810.  

- Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τόνιζε: «O γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο επιτέλους αρχίζει να λύνεται».

Η πραγματικότητα είναι ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο οι 50.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία, μόλις οι 67 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, ενώ υπάρχουν 700.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών και εκκρεμούν άλλες 500.000.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν η ομιλία Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου θα κρύβει εκπλήξεις και μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός διαθέτει από την μία τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει και από την άλλη αν έχει ακόμα πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να κάνει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν.