Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον στην κυβέρνηση. Με μια πρωτοφανή κίνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης μέσω ανακοίνωσης του, κατονόμασε πέντε πρώην υπουργούς, των οποίων διερευνώνται οι ποινικές ευθύνες για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Πόσες φορές άραγε στο παρελθόν έχει γίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Καμία. Για την ιστορία να πούμε ότι πρόκειται για πέντε πρώην υπουργούς κυβερνήσεων της ΝΔ. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο «ενδιαφέρον», αν συνυπολογίσουμε δύο ακόμα παραμέτρους. Η κυβερνητική ανακοίνωση εκδόθηκε την στιγμή που η καθ ύλην αρμόδια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρισκόταν στην Κύπρο, ενώ λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση , ανακοινώθηκαν οι ποινικές διώξεις τριών μη πολιτικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η δίωξη αφορά στο διαγωνισμό σχετικά με την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για την συγκεκριμένη υπόθεση μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει στην εισαγγελία ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Τζαβάρας.

Είναι προφανές ότι σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρη η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στη λογική του επικοινωνιακού συμψηφισμού αλλά και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Η αρχή έγινε με την πρόταση περί εξεταστικής για την υγεία. Η συνέχεια δίνεται με την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει και τρίτο επεισόδιο. «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» ήταν το σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους της ΝΔ, το οποίο περιμένει και νέες κινήσεις παρόμοιας λογικής από την κυβέρνηση.

Στην ΝΔ δεν έδειξαν να εκπλήσσονται με την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή. «Στο αδιέξοδο θα απαντήσουν με αποπροσανατολισμό.Θα επιχειρήσουν να πολώσουν για να συσπειρώσουν το όποιο κομματικό ακροατήριο τους έχει απομείνει» έλεγε γαλάζιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη: «Κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξαγγέλλουν και μια εξεταστική επιτροπή.

Η θέση μας είναι κρυστάλλινη: Διαφάνεια για όλα, διαφάνεια παντού και για τα πάντα. Αυτό που έχει όμως κυρίαρχη σημασία και το ζητά με αγωνία η κοινωνία είναι η έξοδος από την κρίση»είχε σημειώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, θέση που παραμένει και σε αυτή την περίπτωση απολύτως ενεργή, όπως τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ΝΔ συνεχίζουν να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, μια και δεν αποκλείουν τίποτα για το άμεσο μέλλον. Ειδικά για το θέμα της ΔΕΗ εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων καθώς φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, πυλώνα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η μεγάλη εκροή καταθέσεων τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης να πηγαίνει όλο και πιο μακρυά. Μόνο τον Φεβρουάριο οι καταθέτες απέσυραν 750 εκ ευρώ, στοιχείο που προκαλεί «μαύρες» σκέψεις που σε καμία περίπτωση δε θέλουν να τις αφήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Στην ΝΔ μάλιστα δεν αποκλείουν την αυστηριοποίηση των capital controls εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για την Μάλτα και το συνέδριο του ΕΛΚ, επισκέπτεται το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο κ. Στουρνάρας δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης την οποία και συνδέει με την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.