Ο Πετσίτης και το τρίγωνο κυβέρνησης-ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη

Ο Πετσίτης και το τρίγωνο κυβέρνησης-ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τις καταγγελίες για τριγωνικές σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση-ΔΕΠΑ-ELFE, έρχονται να ενισχύσουν οι αποκαλύψεις για το βίο και την πολιτεία του Μανώλη Πετσίτη, του ακριβοπληρωμένου μεταξύ άλλων, εργαζόμενου στην επιχείρηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Tο ερώτημα είναι κατά πόσο ο επιστήθιος φίλος του Νίκου Παππά, από τα σχολικά τους χρόνια στην Καισαριανή, που πληρωνόταν αδρά από τον Λ. Λαυρεντιάδη, του οποίου η εταιρεία ELFE φέσωνε σειρά κρατικών επιχειρήσεων, έπαιξε κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο για την ευνοϊκή μεταχείριση της τελευταίας απέναντι στους πιστωτές της.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας τέτοιος άνθρωπος σαν τον Μ.Πετσίτη, με υψηλές προσβάσεις τόσο στη πλευρά Λαυρεντιάδη, όσο και στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, δεν θα είχε ενημερωθεί για τα όσα συνέβαιναν την επίμαχη περίοδο 2015-2018. Οσο για τον ίδιο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκο, στη προ μηνός συνέντευξη που είχε δώσει σε δημοσιογράφους, παρ'' ότι είχε ερωτηθεί σχετικά με τυχόν εμπλοκή στην υπόθεση και του Ν.Παπά, τον είχε αφήσει έξω από το κάδρο, λέγοντας ότι δεν είχε τη παραμικρή ανάμειξη, περιοριζόμενος στους Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Πιτσιόρλα, Τζάκρη.

Δεδομένου όμως, ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Κιτσάκου, όλοι οι παραπάνω υπουργοί γνώριζαν τι συνέβαινε με την ELFE, προφανώς τα γνώριζε και ο κ. Παπάς.

Οι συμπτώσεις είναι πολλές. Και έρχονται να κουμπώσουν με τις επίμονες δηλώσεις του πρώην μάνατζερ της ΔΕΠΑ, ότι είχε εντολή από πλειάδα υπουργών να μην διακόψει επουδενί την τροφοδοσία αερίου στην ELFE. Εξάλλου σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος είχε αναφερθεί σε ένα "...άτυπο δίχτυ προστασίας..." που εμπόδιζε επί σειρά ετών τη ΔΕΠΑ να διακόψει το φυσικό αέριο προς τα Ελληνικά Λιπάσματα "...αφού ισχύει το κλασσικό "διατήρηση εν λειτουργία και βλέπουμε...", όπως έγραφε το Μάιο του 2017, σε επιστολή του προς τον τότε επικεφαλής της Αρχής Καταπολεμήσης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, Γ.Παντελή.

Ήταν εξάλλου κοινό μυστικό ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα, "εξωτικά" σχήματα, όπως κυπριακές offshore, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα της ELFE, ώστε η τελευταία να εμφανίζεται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών της προς τη ΔΕΠΑ. Όπως επίσης ότι η τελευταία, προωθούσε σχέδιο αγορά των δεσμευμένων ακινήτων της πλευράς Λαυρεντιάδη, κάποια από τα οποία την περίοδο 2010-2011, είχαν αποτιμηθεί προς 9 εκατ ευρώ, ωστόσο το 2017, αποτιμήθηκαν με "καθεστώς ειδικού αγοραστή" προς 90 εκατ ευρώ- όσο περίπου τα χρέη της ELFE εκείνη τη περίοδο προς τη ΔΕΠΑ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Είναι διαφορετικό ένα golden boy του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανελιχθεί, λόγω της στενής του γνωριμίας με τον Ν.Παπά, και να έχει εισπράξει για τη παροχή υπηρεσιών προς επιχειρηματίες ποσά της τάξεως των 380.000 ευρώ (νομίμως πάντα), και διαφορετικό αν αποδειχθεί ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην υπόθεση του χρέους της ELFE με τη ΔΕΠΑ, την οποία ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, αλλά και άλλες κρατικές εταιρείες, σαν τη ΔΕΗ.

Ερώτημα επίσης που φαίνεται να έχει ξεχαστεί είναι τι απέγινε αλήθεια εκείνη η έρευνα για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE από την την Αρχή Καταπολεμήσης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο...